Nadýmání před a během menstruace: Nebojte, nejste v tom sama

Myslíte si, že křeče, citlivost prsou, výkyvy nálady, narušený spánek a běsnění v ledničce patří k jediným stavům, které mohou ženu doprovázet před její menstruací? Omyl. Je toho mnohem víc. Jak je to s nadýmáním a kolik nešťastnic jím trpí? Pravda šokuje!

Jako by toho v období těsně před, nebo i v průběhu menstruace nebylo málo, vědci z kanadské Univerzity v Manitobě zjistili, že 73 % žen trápí minimálně jeden gastrointestinální symptom před či během „červeného období“. Zatímco bolest břicha a průjem jsou ty nejběžnější problémy, velmi často se objevuje i nadýmání. Gynekoložka Abbe Wain z amerického New Yorku, říká, že jí osobně si v ordinaci stěžuje mnoho pacientek, které se za nadýmání a plynatost stydí. Jejich počet přitom odhaduje asi na 70 procent.

Zadržování vody a ostatní faktory

Nejdříve je vhodné připomenout, že páchnoucí plyn je obvykle výsledkem bakteriální fermentace potravin. Úplně normální střevní bakterie hodují na potravinách, které jíte, a produkují v nich páchnoucí sloučeniny obsahující síru. Plynatost je často spojována s konzumací stravy bohaté na vlákninu a právě síru. Jenže to není případ mnohých žen.

Zhruba 13. nebo 14. den menstruačního cyklu se hladiny hormonu progesteronu začínají zvyšovat, což znamená, že se tělo připravuje na možné těhotenství. Progesteron je známý tím, že přispívá k lenosti střev, což má za následek zácpu, krkání, ranní nevolnost i nadýmání. Co se týče lidově řečeného prdění, tak za ty mohou sloučeniny zvané prostaglandiny, které se uvolňují v momentě, kdy začnete špinit. Ty zase způsobují periodické křeče a zároveň podporují hladké svalstvo v činnosti. Není tedy výjimečné, že i vás během periody k tomu všemu doprovází průjem.

Jak se cítit lépe?

S podobnou hormonální bouří nic moc neuděláte, ale s čistou a vyváženou stravou přece jen nic nezkazíte. Proto vsázejte na snadno stravitelné rostlinné potraviny, jež se lépe pohybují trávicím systémem. Jinými slovy, fazole a květák situaci jen zhorší. Vždy jezte pomalu, omezte sladká a slaná jídla, také se spolehněte na bylinky. Úlevu může nabídnout máta i heřmánek. Sluší se uvést, že příznivě působí také draslík, který je k mání například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech či chřestu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat