Klíšťata nejsou jediní záškodníci zdraví v létě

Otravný hmyz nás dovede v létě pěkně vytočit. V tomto období si musíme dávat pozor nejen na klíšťata. Nepříjemné starosti nám mohou přinést i jiné druhy hmyzu.

Mouchy

Všechny druhy much jsou jedním z nejrozšířenějších přenašečů chorob. Vědci na jejich miniaturních tělíčcích nacházejí přes 600 druhů nejrůznějších bakterií. Většina těchto bakterií způsobuje nejrůznější záněty a infekce, projevující se například střevními potížemi, ale i otravou krve či respiračními chorobami. Nakazit se od nich můžete nejen přímým kontaktem, ale také tehdy, sníte-li potravinu, na kterou mouchy sedaly a bakteriemi ze svého těla jídlo kontaminovaly.

Komáři

Nejen mouchy, ale i komáři jsou přenašeči nejrůznějších nemocí. Nejvíce máme v povědomí asi malárii, horečku Dengue, virus Zika nebo žlutou zimnici. V našich podmínkách se podobných nákaz ale bát nemusíte. U nás komáři roznášejí valtickou horečku, která se projevuje podobně jako chřipka a postihuje především děti. Nemoc má velmi rychlý nástup a provází ji nechutenství, bolesti svalů a kloubů, zvracení a vysoké teploty. Není však příliš nebezpečná a lidé se z ní většinou vykřešou jen s pomocí běžně dostupných léků. Ačkoli mnoho zdrojů tvrdí opak, lékaři upozorňují také na možnost přenosu lymeské boreliozy. Proto byste měli každý štípanec pečlivě kontrolovat.

Roztoči

Roztočů se, podobně jako jakéhokoli jiného hmyzu, nikdy zcela nezbavíme. Jejich přítomnost nám ale může připravit velmi nepříjemné zdravotní obtíže. Nejčastěji jsou to alergické kožní reakce, vyrážky, ekzémy, ale také potíže s dýcháním, kašel, kýchání a v těch nejhorších případech může dokonce dojít k rozvoji astmatu. Roztoči se kolem nás vyskytují úplně všude a v našich bytech nejčastěji obývají čalounění sedaček, koberce, matrace a přikrývky v našich postelích. Protože ale v posteli trávíme hodně času, kde alergeny z jejich trusu doslova plníme svoje plíce, měli bychom dbát na přísnou hygienu. Matrace i peřiny pravidelně vysávat a prát, můžeme také použít speciální postřiky proti roztočům. Zásadní je pravidelná výměna lůžkovin.

Zdroj: si.edu/spotlight/buginfo/diseases, sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/insect-diseases







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat