Nadměrné slunění může vyvolat také depresi

Říká se, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. A je známo, že na severní polokouli v období od října do března, kdy je slunečního svitu málo kvůli zatažené obloze a krátkým dnům, nemocných výrazně přibývá. Jenže slunce nemusí být jen nositelem veselé nálady a optimismu. Jeho nadbytek totiž vyvolává sezonní afektivní poruchu stejně jako dlouhé zimní večery. A řada lidí se po dlouhém pobytu na slunci může cítit sklesle, smutně až depresivně.

„Stejně jako nedostatek slunečního svitu v zimních měsících může vyvolat sezónní afektivní poruchu, přibývá důkazů, že dlouhé hodiny světlé části dně a horko během léta můžou působit negativně na vnitřní hodiny člověka. Přezdívá se tomu opačná sezónní afektivní porucha či letní afektivní porucha,“ tvrdí britský odborník doktor Max Pemberton v článku deníku The Mail.

Při nadměrném oslunění se narušuje podle odborníků produkce hormonu spánku melatoninu, který je nezbytný pro správné fungování vnitřních hodin. Člověk může trpět nepsavostí, nechutenstvím, podrážděností, úzkostí i depresí.

Podle výzkumů trpí letní sezonní afektivní poruchou asi deset procent osob.

Slunce není samo

Nejen sluneční paprsky mohou být neobvykou příčinou splínů a depresí. Trávíte mnoho času na sociálních sítích? Řada studií naznačuje, že neděláte dobře. Brouzdání po profilech ostatních je spojováno s depresí, zejména u mladistvých. Závislost na internetu může zápasit s lidskou interakcí v reálném životě. Dotyčný má často nerealistický pohled na svět, který ovlivňuje jeho psychický stav.

Ovem internet v tom není sám. Kouření je již dlouhou dobu spojeno s depresí – a jedná se o pomyslný začarovaný kruh. Lidé, kteří jsou náchylní k depresi, mají sklony kouřit. A ti, co už kouří, zase tíhnou k depresi. Nikotin totiž ovlivňuje aktivitu neurotransmiterů v mozku, což vede k vyšším hladinám dopaminu a serotoninu. Jakmile chemické látky v mozku nejsou vyvážené, cítíte se „pod psa“. A co dalšího může způsobit depresi?

Když něco důležitého skončí, jako například televizní pořad, film nebo oblíbený seriál, může to u některých lidí vyvolat depresi. V roce 2009 se někteří fanoušci Avataru vyjádřili k pocitu deprese a dokonce měli sklony k sebevraždám. Prý proto, že jim okolí sdělovalo, že fiktivní svět filmu není realita. K podobným reakcím došlo i po představení posledního dílu ze série filmů o Harrym Potterovi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat