Látka z červeného vína blokuje úzkosti a deprese

Resveratrol z červeného vína je dlouhodobě veleben jako všemocný lék, který dokáže zpomalit procesy stárnutí a ochránit před rakovinou. Dokonce dokáže některé typy rakoviny potlačovat. Podle vědců z New Yorku je ale také důvodem, proč sklenka červeného vína uleví od stresu a úzkosti. Resveratrol totiž blokuje v mozku enzym, který vzniká při nadměrném stresu a který spouští depresivní a úzkostné stavy.

Když je člověk ve stresu, tělo produkuje hormon kortizol, který zase spustí produkci fosfodiesterázy 4, která v mozku vyvolává úzkost a depresi. Resveratrol ale dokáže fosfodiesterázu 4 blokovat.

Podle vědců z Buffalo University výzkum nenaznačuje, že by lidé měli začít pít víc červeného vína, když jsou ve stresu. Můžou se z nich stát alkoholici. Spíš nasvědčuje tomu, že resveratrol by mohl pomoci při léčbě depresí a úzkostí.

„Resveratrol by mohl být účinnou alternativou léků při léčení pacientů s depresemi a úzkostmi,“ tvrdí autoři ve studii, kterou publikoval odborný časopis Neuropharmacology.

Vínem pro lepší paměť?

Ovšem resveratrolu jsou připisovány i další účinky. Zázračná sloučenina může také zabránit problémům s pamětí v pokročilejším věku. S tímto závěrem teď přišli vědci, čímž si „udělali oko“ u nejednoho konzumenta. Jak přesně tato prevence proti budoucímu zapomínání funguje?

Profesor molekulární a buněčné medicíny Ashok K. Shetty, působící na americké lékařské fakultě Texas A&M Health Science Center College of Medicine, v rámci své studie zjistil, že resveratrol má pozitivní účinky na část mozku nazývanou hipokampus, která hraje důležitou roli při zachovávání informací.

Experiment, při kterém se stárnoucím krysám dlouhodobě podávalo červené víno, byl tak trochu netradiční. Každopádně ale prokázal, že alkoholický nápoj chlupatým pijanům zlepšoval náladu, zdokonalil paměť a významně podpořil jejich způsobilost k učení. Jelikož se uvedený profesor a jeho lékařský tým domnívá, že zvířata i lidé jsou na tom s klesajícími kognitivními schopnostmi vlivem stárnutí úplně stejně, může z těchto získaných poznatků těžit každý člověk.

Během pokusu se ukázalo, že monitorovaným hlodavcům, kterým byl resveratrol náhle odepřen, se po 22 týdnech výrazně zhoršila paměť i prostorová orientace. Naopak krysy, kterým bylo víno servírováno ve stále stejných dávkách, vykazovaly zlepšení snad úplně ve všem – byly bystřejší, duchaplnější, rychle se učily a měly „pamatováka“. To překvapilo i samotné výzkumníky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat