Nebyly zvyklé cvičit, po tisícovce dřepů jim selhaly ledviny

Dvě devatenáctileté Číňanky skončily v nemocnici se selháním ledvin poté, co se vyhecovaly na internetu k tříhodinovému dřepování. Dívky přitom nebyly zvyklé posilovat, takže tisícovka dřepů, které si daly závazek vykonat, jim poškodila svalovinu, která se začala rozpadat. Bílkoviny zatížily ledviny, které selhaly. Dívky na pokraji života a smrti museli hospitalizovat a provést u nich dialýzu.

Devatenáctiletá Siao Tchang pak vypověděla, že za selháním ledvin byla fitness výzva.

„Chatovala jsem s kamarádkou z Kuan-tungu. Něco bylo ale ráno špatně. Nejprve jsem zjistila, že mám strašně bolavé nohy, ale nemohla jsem je ani pokrčit. Pak jsem se dobelhala na toaletu a měla úplně hnědou moč,“ uvedla Tchang v rozhovoru pro China Press.

Lékaři u ní diagnostikovali rhabdomyolýzu, při níž dochází k rozpadání svalových buněk následkem poškození. Ze svalových buněk se pak uvolňuje obrovské množství enzymů do krve a dochází k selhání ledvin, které může končit i smrtí. Siao pak zjistila, že stejné onemocnění postihlo i kamarádku.

„Je to velmi vzácný případ, aby někdo utrpěl rhabdomyolýzu extrémním cvičením. Nicméně je dobré poslouchat své tělo a nedělat hlouposti,“ uvedl v rozhovoru pro Live Science doktor Bruce Cohen pracující pro FBI.

I bez extrémů může pohyb bolet

Nemusíte se samozřejmě pouštět do žádných bláznivých extrémů jako výše zmíněné mladé ženy, ale i tak se stává, že naše tělo nezareaguje na pohyb tak, jak bychom si představovali. Zase vás po hodince ve fitku bolí všechny svaly? Pomozte jim s regenerací!

Pravděpodobně jste za svůj život slyšeli snad stokrát, že dostatečný příjem tekutin je klíčový pro silnou imunitu, fungující metabolismus i bezproblémový chod trávicího systému, přičemž přispívá k vyplavování toxinů z organismu a slouží jako efektivní „rozvážka“ živin. Jenže pozor, když budete pít adekvátní množství vody, podle odborníků urychlíte i regeneraci namožených svalů. Namítáte, že ta „kohoutková“ ani balená vás vůbec neláká? Pak zkuste jiný nápoj. Co se přímo nabízí?

Přecházíte v obchodě třešňovou šťávu bez povšimnutí, protože vás daleko více láká nektar z jablek, hrušek či banánů? Jako sportovec děláte takřka kardinální chybu. Třešně, stejně jako ostatní bobuloviny, vás totiž obohatí o celou řadu antioxidantů, které si hravě poradí s bolístkami i záněty různého původu. Nutno zmínit, že využít se dá klidně i marmeláda, džem či likér ze zmíněných plodů.

Teplá lázeň je také skvělé spojení příjemného s užitečným. Je totiž všeobecně známo, že horká koupel uvolňuje svalové napětí a pozitivně působí i na cirkulaci krve, což slibuje vítanou úlevu. Pro maximální požitek a léčebné výsledky můžete využít i schopnosti esenciálních olejů. Trefou do černého je například mateřídouška, levandule, šalvěj nebo heřmánek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat