Příliš cukru v jídle vytváří novou nebezpečnou formu střevních bakterií

Osoby užívající dlouhodobě či opakovaně antibiotika často začnou trpět průjmy vyvolanými bakterií Clostridium difficile. Ta je vůči antibiotikům odolná. Když tyto léky zničí prospěšné střevní bakterie, Clostridium se přemnoží a působí vážné zdravotní potíže. Jenže vlivem nadužívání antibiotik ve spojení se stravou extrémně přesycenou jednoduchými cukry vzniká na Západě nový velmi agresivní kmen této klostridie.

Clostridium difficile se přitom rozdělilo na dva tak odlišné kmeny, že se začíná hovořit o novém druhu. Ten žije ve střevech lidí přijímajících západní jídelníček bohatý na jednoduché cukry.

Nový nebezpečný nepřítel

V nejtěžších případech může klostridiový průjem končit i smrtí. Nejúčinnější metodou léčby se přitom jeví transplantace stolice, kterou však mnozí pacienti kvůli vlastní averzi odmítají. Je přitom úspěšná v devadesáti procentech případů, úspěšnější než podání léků proti klostridiím.

Mikrobiologové z London School of Hygiene & Tropical Medicine sledovali DNA 906 kmenů C. difficile z třiatřiceti zemí světa. Nový nebezpečný druh se přitom velmi nebezpečně šíří a je podle všeho odolný i vůči nemocniční dezinfekci.

Máme to ve svých rukou?

„Náš výzkum poskytuje genetické a laboratorní důkazy o tom, že životní styl člověka může podnítit bakterie k utváření nových druhů, které se můžou efektivněji šířit dál,“ tvrdí doktor Trevor Lawley z Wellcome Sanger Institute v Londýně, který se na výzkumu podílel.

Nejlepší prevencí přemnožení klostridie je zdravý životní styl. Vyvážená strava bohatá na přirozené potraviny (nezpracované potravinářským průmyslem s vysokým podílem zeleniny), pravidelný dostatečný pohyb (ideální běh a posilování), vyhýbání se alkoholu, drogám a cigaretám, omezení příjmu cukrů a vyhýbání se užívání antibiotik.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat