Nasbírejte si černý bez na úžasný domácí sirup

Nastal nejvyšší čas vyrazit pro pořádnou dávku zdraví. Bez se těší větší oblibě v období květu, a tak se na účinky a skvělou chuť černých kuliček trochu zapomíná, což je velká škoda. Nachystejte tedy kuchyni, popadněte košík a vyrazte na procházku!

Léčivé účinky bezu

Bezinka má mnoho úžasných vlastností. Nejenže přispívá k detoxikace jater a celého organismu, jeho léčivá síla má také schopnost srážet horečku, ulevovat při nachlazení a kašli, působí proti migrénám a pomáhá předcházet skleróze. Je obrovským zdrojem vitaminu C. Plody černého bezu však konzumujte pouze po tepelné úpravě, kdy vymizí jeho částečná toxicita způsobující nevolnost.

Sirup

Na výrobu bezového sirupu, který je ideální pro použití do osvěžujících šťáv nebo jako přeliv na sladká jídla či moučníky budete potřebovat zhruba kilogram plodů bezu, tři čtvrtě kila třtinového cukru, deset gramů kyseliny citronové a litr vody.

Plody propláchněte a odstraňte všechny nahnilé kuličky a nečistoty. Ve větším hrnci smíchejte všechny ingredience, přiveďte k varu a čtvrt hodiny vařte. Poté směs propasírujte přes jemné sítko, hmotu, která v něm zůstane, vyhoďte, a tekutinu nechte vařením odpařit do požadované hustoty. Hotový sirup přelijte do čistých sklenic, nechte vychladnout a skladujte v lednici.

Marmeláda

Skvělou pochoutkou z plodů bezinky je také marmeláda. Na její výrobu si připravte kilogram plodů bezu, dvě kila jablek, 800 gramů cukru krystal, šťávu ze dvou citronů a deci rumu. Umytá, oloupaná a odjadřincovaná jablka dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená, a když změknou, rozmixujte je tyčovým mixérem. Poté přidejte očištěné plody bezu a dále vařte. Do směsi přimíchejte cukr, citronovou šťávu, a pokud chcete, můžete přidat želírovací hmotu, aby byla marmeláda hustší. Plody bezu dobře rozvařte a vyčkejte, až celá směs dokonale zhoustne. Poté ji rozlijte do sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto vám marmeláda vydrží celý rok.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/elderberry-syrup-recipe/, https://lexiscleankitchen.com/elderberry-syrup/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat