Antibiotika můžou způsobovat rakovinu tlustého střeva

Antibiotika jsou mocná léčiva, která můžou zachránit život při silné bakteriální infekci. Jenže mají silné negativní vedlejší účinky. Poškozují střevní mikroflóru a negativně mění druhovou a početní skladbu bakterií. Lidé, kteří používají tyto léky dlouhodobě a často, tak můžou onemocnět rakovinou tlustého střeva. Tvrdí to vědci z prestižní Johns Hopkisn University. Podle nich by lékaři měli dvakrát zvážit předepsání antibiotik, která se v posledních letech enormně nadužívají a jsou předepisována často zbytečně.

„Antibiotika mají silný a dlouhodobý vliv na složení střevního mikrobiomu, mění rovnováhu dobrých a škodlivých bakterií ve prospěch škodlivých,“ tvrdí autoři z Johns Hopkins University.

Tento tým sledoval možný vztah mezi nadužíváním antibiotik a rakovinou tlustého střeva.

„Vztah mezi rakovinou tlustého střeva a užíváním antibiotik je jasně viditelný u pacientů, kteří užívali antibiotika více než deset let před onemocněním rakovinou,“ tvrdí spoluautorka výzkumu doktorka Cynthia Searsová z Bloombergova Kimmelova Institutu pro výzkum rakoviny a imunoterapie.

Peniciliny (ampiciliny a amoxiciliny) souvisejí s vyšším rizikem rakoviny tračníku v jeho vzestupné a příčné části. Tetracykliny s nižším rizikem v oblasti konečníku. Studie, kterou publikoval odborný časopis Gut, také uvádí, že riziko rakoviny tlustého střeva je vyšší, když člověk užívá antibiotika jednorázově déle než šestnáct dní.

Ačkoliv jsou antibiotika v řadě případů nezbytná, u běžných obtíží by je měli lékaři předepisovat s rozumem a ani pacienti by se neměli spoléhat jen na sílu penicilinu a spol. Příroda totiž nabízí celou řadu přírodních antibiotik, která jsou mnohem šetrnější, jako například:

Česnek

V dobách dávno minulých byl česnek dlouho považován za posvátnou rostlinu – a to nejen ve střední Asii. Na příděl ho dokonce dostávali egyptští otroci při stavbě pyramid, byl podáván i vojákům na válečných taženích a výpravách. Kromě toho, že značně urychluje látkovou výměnu, také podporuje imunitní systém a působí proti revmatismu i depresím. Už naše babičky moc dobře věděly, že toto koření efektivně „zamete“ s viry i bakteriemi, proto jeho konzumaci v období chřipek vřele doporučovaly!

Křen

Když se řekne křen, kdekoho jako první napadne šťavnatá klobása či párky. Jenže pozor, kořenová zelenina s typicky ostřejší chutí díky svým antibiotickým vlastnostem také poslouží při bolestech v krku. Pomyslnou ruku k dílu ovšem přidá i v případě rýmy, zahlenění, ucpaných dutin nebo zápalu plic. Pokud se o vás pokouší zákeřný bacil, můžete na křen bez obav vsadit. Stačí ho nastrouhat a poté smíchat s citronovou šťávou. Medikament užívejte třikrát denně a rázem budete jako rybičky!

Med

Med je díky svému unikátnímu složení schopen ničit bakterie a posilovat obranyschopnost, na což poukázalo již mnoho nezávislých vědeckých studií. Přesně proto je také osvědčeným pomocníkem při nachlazení, infekcích a zánětech. Hodně zajímavý je fakt, že tradiční sladidlo si hravě poradí také se stafylokokem, jenž je odolný vůči širokému spektru farmaceutických léčiv.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat