Syrová zelenina zásadně mění skladbu střevní mikroflóry

Na otázku, proč lidé už před tisíci let začali svou potravu tepelně upravovat, odpovídá zřejmě studie mikrobiologů ze San Franciska. V experimentálním výzkumu totiž prokázali, že syrová rostlinná strana výrazně mění střevní mikroflóru. Vařená strava je nejen stravitelnější, ale podporuje některé bakterie, které účinněji tráví sacharidy a pomáhají tělu vstřebávat některé živiny. Ačkoli syrová zelenina dodává tělu cenné vitaminy a je v jídelníčku nezastupitelná, z hlediska studie se čistě syrová strava zvaná raw jeví jak méně prospěšná.

Vařená, nebo syrová?

Jinými slovy, konzumace syrové zeleniny a ovoce je důležitá. Ale v určité míře. Syrové rostliny totiž obsahují látky, které potlačují některé bakterie. V případě škodlivých je to vlastně léčivý účinek, jenže dlouhodobá konzumace čistě rostlinné stravy naznačuje, že při ní dochází k potlačení také některých prospěšných kmenů střevních bakterií. Ze studie expertů z University of California v San Francisku tak vyplývá, že člověk si po tisíce let evoluce už tak zvykl na vařenou stravu, že tato prospívá také jeho mikrobiomu ve střevech.

Z experimentálního výzkumu, který byl nejprve proveden na hlodavcích, a poté potvrzen u lidských dobrovolníků, vyplývá, že vařená a syrová strava nejenže ovlivňují odlišným způsobem skladbu střevní mikroflóry, ale také vypínají a zapínají různé geny v těchto bakteriích.

„Byli jsme překvapení, když jsme zjistili, že nikdo zatím neřešil základní otázku, jak vaření samo o sobě mění skladbu střevního ekosystému v našem trávicím traktu,“ tvrdí mikrobiolog docent Peter Turnbaugh z University of California San Francisco.

Za obezitu mohou škodlivé střevní bakterie

Střevní bakterie ovlivňují metabolismus sacharidů. A je známo, že nezdravá západní strava bohatá na tučné, smažené a na jednoduché cukry bohaté pokrmy podporuje škodlivé střevní bakterie, které svou činností přispívají ke vzniku obezity. Jenže čistě raw strava zase potlačuje některé prospěšné bakterie.

„Byli jsme překvapení tím, že pozorované rozdíly byly ovlivněny nejen změnou metabolismu sacharidů, ale také různými sloučeninami ze syrové rostlinné stravy. Podle mě to zdůrazňuje to, že musíme pečlivě zvážit, jak některé složky naší stravy ovlivňují bakterie ve střevech,“ tvrdí doktor Turnbaugh.

A jaký je závěr?

Experiment s lidským vzorkem byl proveden u velmi malého počtu osob, takže je potřeba ho teď ověřit u vzorků čítajících více než tisíc jedinců, aby byl vědecky průkazný. Stále tak platí, že syrová zelenina a ovoce jsou součástí zdravého jídelníčku a jejich vynechávání zdraví škodí. Je na každém, zda se rozhodne pro čistě syrovou stravu zvanou raw. Je totiž možné, že někomu může prospívat, jinému škodit, v závislosti na odlišné genetické informaci každého člověka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat