Pijete balenou vodu. Dejte přednost té ve skle!

Balená voda je plná mikroplastů, které se uvolňují z jejích obalů. Obaly přitom představují obrovskou ekologickou zátěž. A balená voda také nedosahuje kvůli skladování takových kvalit jako voda z kohoutku. Také proto stále více lidí raději volí vlastní přenosnou láhev na vodu, kterou si opakovaně doplňuje. Skleněná je lepší než plastová už kvůli tomu, že nehrozí uvolňování mikroplastů. Ale zároveň se v ní méně usazují bakterie. Ovšem i skleněnou je třeba pravidelně vymývat, snadno se totiž pokryje biofilmem, v němž se můžou množit i škodlivé bakterie.

Hrozba jménem bakterie

„Bakterie mají tendenci vytvářet biofilm na vnitřní straně lahví používaných na pití. Takže je potřeba je pravidelně mechanicky odstraňovat,“ vysvětluje patolog a mikrobiolog profesor Philip Tierno z Newyorské univerzity.

Ideální je použití kartáče a teplé vody se saponátem, pomůže také vypláchnutí octem, který je silně baktericidní.

Podle výzkumů mikrobiologů obsahuje průměrná láhev na vodu 300 tisíc bakteriálních jednotek na centimetr čtvereční. Třikrát více, tedy 900 tisíc na centimetr, jich obsahují lahve, které mají násosku. Proto je lepší používat láhev se šroubováním a pít přímo z hrdla.

Nebezpečné plasty

Bisfenol A není jedinou látkou, na niž by jste si měli dát pozor. Vědci z Harvardovy univerzity varují také před perfluorovanými uhlovodíky (PFC). Perfluorované uhlovodíky a mezi nimi třeba perfluorosulfonát potlačují přirozenou imunitu a to není zdaleka všechno. Tyto látky se během našeho života v těle hromadí a tím také zvyšují riziko rakoviny varlat, ledvin a jater.

Sklo versus plast

Ačkoliv plastová láhev může být z praktického hlediska lepší, tak věřte, že skleněná má mnohem více výhod. Sklo je ekologické, 100 % recyklovatelné, a to je velké plus pro naši přírodu. Další výhodou je čištění, skleněnou láhev můžete snadno dezinfikovat pomocí vroucí vody, u plastové to raději ani nezkoušejte. A to nejzásadnější je fakt, že ze skla se neuvolňují žádné látky, které by mohli ohrozit náš organismus. Všimněte si, že v poslední době se vrací trend skleněných kojeneckých lahví a není se čemu divit, že…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat