Vyrazte do přírody a zapomeňte na zimní deprese

Období od zimní rovnodennosti do Vánoc je ideálním časem na prevenci zimní afektivní poruchy. Pod tu se shrnují různé depresivní symptomy, pesimistické stavy a úzkostné nálady, které vznikají kvůli studenému počasí, dlouhým nocím a svátkům konce roku. Podle vědců z britské Královské vysoké školy psychiatrické je vůbec nejlepší prevencí pobyt v lese. Lidé by měli v říjnu a listopadu trávit co nejvíce času v přírodě na čerstvém vzduchu a ideálně právě mezi stromy.

Síla přírody

„Trávení času venku v přírodě včetně lesnaté krajiny a hlubokých lesů může zlepšit mentální zdraví. Naše smyslové orgány tam fungují jinak, naše pozornost se mění, jsme přirozeně klidnější, vnitřně se ztišíme, pokud jsme rozrušení či úzkostní, nebo se naopak nálada zlepší, když jsme depresivní, podpoří se také představivost a problémy, projekty i celý život získávají novou perspektivu,“ tvrdí psychiatr doktor Alan Kellas z Royal College of Psychiatrists.

Na lidskou duši působí zhoubně vytržení z přírody, protože značná část populace tráví většinu času ve velkých městech.

„Pozorováním toho, jak stromy rostou a zrají, jak mění barvy na podzim či z nich v zimě zůstávají jen kostry, jak se příroda přizpůsobuje ročním obdobím, může pomoci zpomalit naše divoké myšlenky a pomoci nám lépe pochopit naše místo ve spleti života na Zemi,“ dodává doktor Kellas. Podzim není jen obdobím splínů. Jak si ho užít na maximum?

Útulný a komfortní domov

O tom, že na podzim trávíme podstatně více času uvnitř než venku, není pochyb. Už proto je ale důležité si z interiéru vytvořit takové místo, kde vám bude dobře. Přeneste si tedy domů trochu podzimu z venku, vytvořte hřejivé dekorace a uzpůsobte si obydlí tak, aby vás uklidňovalo. Své udělají například nové závěsy či potahy, hřejivé deky a svíčky.

Více času na čtení

Čtení je bezesporu honosný koníček, který vám umožní se alespoň na chvíli odpoutat od reality a prožívat jakýkoli příběh, který je zrovna na stránkách před vámi. V dnešní uspěchané době na něj však bohužel většina lidí nemá čas, a tak vám kolikrát čtenáři poví, že toho vlastně nejvíce stíhají přečíst po cestě do práce či těsně před spaním. Ale ruku na srdce, kdo nemiluje podzimní odpoledne strávené s dobrou knihou? Zapracujte tak na komfortním čtenářském koutku u sebe doma, pořiďte si kvalitní lampičku a tradiční ušák, který byl již v dobách minulých navržený právě pro náruživé čtenáře. Samozřejmostí je ve čtenářském koutku také huňatá deka, vlněné ponožky a šálek dobrého čaje a my vám garantujeme, že takto strávený den nabere úplně jiné obrátky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat