Pomalá chůze v pětačtyřiceti naznačuje rychlé stárnutí mozku a nastupující demenci

Lidé, kteří v pětačtyřiceti – na počátku středního věku – chodí pomalu a dělají malé krůčky, mají výrazně starší mozek než jejich vrstevníci, kteří dokážou držet bryskní krok s mladou generací. Pomalá chůze je znakem nejen rychlejšího stárnutí mozku, ale také nástupu demence a vyššího rizika předčasného úmrtí.

Pomalá chůze jako první příznak

Podle neurologů z Duke University v Severní Karolíně je tak zpomalení chůze znakem, že je člověk vysoce ohrožen rozvojem demence a měl by vyhledat odborníky, aby včas začal symptomy neurodegenerativního onemocnění brzdit. Podle autorů mají lidé pohybující se pomalu při chůzi také horší stav plic, horší kondici zubů a slabší imunitní systém.

„Naprosto zásadní na celé studii je, že jsou to lidé, kterým je pětačtyřicet, na počátku středního věku, žádní staří pacienti, kterými se většina takových výzkumů zabývá,“ tvrdí neuroložka doktorka Line Rasmussenová z Duke University.

Střední věk je jenom číslo

V pětačtyřiceti člověk vstupuje do takzvaného středního věku – z psychologického a fyziologického hlediska. Střední věk trvá zhruba do pětašedesáti let, ale mezi jedinci existují individuální rozdíly podle životního stylu. Aktivní sportovci stravující se zdravě a žijící v čistém životním prostředí většinou vstupují do etapy stáří až kolem sedmdesátky.

„Lékaři vědí, že sedmdesátníci a osmdesátníci chodící pomalu umírají dříve a mají horší zdraví mozku. Ale tato studie pokrývá pomalou chůzi od předškolních let do středního věku a naznačuje, že pomalá chůze je projevem horšího zdraví mozku už desetiletí dopředu,“ komentovala studii amerických kolegů pro deník The Mail profesorka Terrie Moffittová z Londýnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat