Extrovertní a vyrovnaní jedinci méně často trpí demencí

Lidé se silně extrovertní povahou jsou většinou pohybově výrazně aktivnější než introverti. A právě to je zřejmě chrání před tím, že ve stáří trpí demencí řidčeji než introverti. Krom pohybové aktivity jsou také společenštější, což je další plus v prevenci demence. Výrazně chráněni před tímto neurodegenerativním onemocněním jsou také lidé, kteří jsou vyrovnaní a umějí jednat s rozvahou. Vyplývá to z rozsáhlého sledování osmdesáti tisíc Američanů v průběhu padesáti let.

Vědci z University of Rochester v New Yorku srovnali mentální zdraví sedmdesátiletých s tím, jaké měli výsledky testu osobnosti v šedesátých letech, na střední škole. Jedinci, kteří před více než padesáti roky byli vyhodnoceni jako silně extrovertní a fyzicky aktivní, trpěli demencí méně.

Společenský život jako prevence

Extrovertní a k druhým vstřícní a otevření lidé mají také aktivnější společenský život, který je prevencí pocitů osamělosti, jež je jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj demence.

Z výzkumu ale také vyplývá, že před demencí jsou lépe chráněni rovněž lidé, kteří se už v době dospívání chovají klidně a vyzrále. Podle odborníků jim to totiž dává skvělý nástroj, jak se vyrovnat se stresem. Ten totiž rozvoj demence také silně podporuje.

„Typ osobnosti může být nezávislý rizikový faktor pro rozvoj demence po sedmdesátce, lze jej přitom stanovit už pět desetiletí dopředu,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu doktor Benjamin Chapman.

Chcete si zachovat mozek v kondici, aby ho v pozdějším věku nezasáhly degenerativní změny? Máme pro vás dva tipy, jak tomuto onemocnění můžete předejít!

Choďte denně na procházky. Na cíli zase tolik nesejde

Ano, chůze je zdravá. Tušíte ale, jak moc? I půlhodinová procházka vám pomůže spálit nějaké ty kalorie. Zároveň vám zredukuje hladinu vysokého cholesterolu, a navíc významně sníží riziko kardiovaskulárních chorob. Podle závěrů americké studie publikované v časopise New England Journal of Medicine vás navíc každodenní špacír může do jisté míry ochránit i před demencí. Lékaři si to vysvětlují tím, že chůze zlepšuje krevní oběh, což má na mozek ten nejpříznivější vliv.

Pijte červené víno. Pravidelně

Alkohol jako lék? Ačkoli toto tvrzení zvedá ze židle nejednoho abstinenta, vědci si za tím stojí. Hlavně ti z amerického Chicaga, kteří působí na Loyola University Medical Center. Prostřednictvím své studie totiž směle naznačují, že pravidelná konzumace červeného vína odvrací hrozbu demence, protože tento nápoj obsahuje mocný antioxidant resveratrol. Ten je prý prevencí mnoha chorob, a to jak fyzických jak psychických. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat