Modré světlo spánek nenarušuje, večer je naopak vhodnější

Odborníci na poruchy spánku varují před večerním užíváním displejů, monitorů a osvětlení, která vyzařují především modrou část světelného spektra. Má se za to, že tyto vlnové délky světla narušují proces usínání v mozku. Jenže podle expertů v Manchesteru to není pravda. Nejde totiž o spektrum, ale především o intenzitu jasu. Čím jasnější je zdroj světla, tím hůř. A nemusí svítit modře a z displeje. Pro spánek je totiž daleko zhoubnější žluté intenzivní světlo. Naopak večer je nejvhodnější právě modré světlo, ale musí být velmi tlumené. Stačí tedy večer snížit jas displeje či monitoru na minimum.

Vědci z Manchesteru provedli řízené experimenty s laboratorními zvířaty, v nichž chtěli odhalit, jaké typy osvětlení, jaká intenzita a jaká část spektra nejvíce narušují spánek savců.

Intenzita jasu

Z výzkumu jasně vyplývá, že zásadně na stav bdělosti a usínání působí hlavně intenzita jasu. Čím silnější je světlo, tím je člověk bdělejší a mozek nabuzenější, takže proces usínání narušuje jakékoli spektrum světla, pokud je velmi jasné. Večer by tedy měla světla, obrazovky, monitory a displeje snížit svůj jas bez ohledu na to, jaký typ světelného spektra vyzařují.

Žluté nebo modré světlo

S ohledem na jednotlivé části spektra různých vlnových délek od žluté po modrou je pak patrné, že existuje nekonzistentní vztah mezi spektrem a jeho intenzitou jasu vůči bdělosti či ospalosti. Takže třeba velmi jasné modré světlo je horší než velmi jasné žluté světlo, ale pouze proto, že je nepřirozené. Tlumené modré světlo – typické pro večerní krajinu – je pro proces usínání naopak vhodnější než tlumené žluté světlo, které v přírodě nepotkáváme.

„Během dne je světlo, které nás ozařuje, relativně bílé či žluté a má silný účinek na naše biologické hodiny, ale jakmile Slunce zapadne, světlo venku je mnohem modřejší. Takže pokud se chcete vyhnout problémům s usínáním, tlumené modré světlo je večer ideální. A naopak pokud chcete být co nejbdělejší, použijte velmi silné bílé či žluté světlo,“ tvrdí doktor Tim Brown z Manchester University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat