Chřipková epidemie je v plném proudu. Nepodceňujte prevenci

Chřipka je onemocnění, které způsobuje každoroční epidemie. Dle dat Státního zdravotního ústavu u nás během kritických týdnů pravidelně onemocní 10–15 % populace. Hygienici navíc předpokládají, že epidemie bude letos závažnější než v předchozích letech. Očekávají totiž zásadnější změnu chřipkového viru, který se mírně mění každým rokem.

Chřipka je virové infekční onemocnění přenášené kapénkami a přes kontaminované předměty, jako je třeba klika u dveří. Má velmi rychlý nástup, většinou do dvou dnů. Projevuje se obvykle příznaky vyplývajícími z poškození sliznice dýchacích cest virem, tedy kašlem, rýmou a bolestí hrdla, a symptomy pramenícími z imunitní odpovědi na nákazu – horečkou a bolestí svalů, kloubů a hlavy. 

Chřipka není banální

„Vysoká závažnost onemocnění chřipkou je dána jednak tím, že se vyskytuje v každoročních epidemiích, a vede proto k pracovní neschopnosti obrovského množství lidí, a jednak tím, že může mít velmi závažný průběh včetně smrtelného, a to i u jinak zdravých osob,“ říká MUDr. Aleš Ducháček. Onemocnění chřipkou může vyvolat těžký zápal plic, zánět srdečního svalu nebo zánět mozku.

Nemocní ani na krok

„Z hlediska běžné prevence je důležité dodržovat obecné zásady hygieny, mýt si často ruce, zejména před jídlem, a v době epidemie se, pokud možno, vyhnout místům s vyšší koncentrací osob. Důležité je také podporovat imunitu, a to dostatkem pohybu, zdravým stravováním a odpočinkem,“ radí MUDr. Aleš Ducháček. Nemocné osoby by za žádných okolností neměly chodit ven, a šířit tak nákazu dál. Přecházením nemoci si navíc mohou zadělat na vážné zdravotní komplikace.

Antibiotika na chřipku neplatí

Antibiotika na chřipku nezabírají, a to proto, že má virový původ. Tyto léky vám pomohou pouze proti bakteriálním infekcím. Pokud vám tedy lékař diagnostikuje chřipku, antibiotika po něm nevyžadujte. Nemoc se léčí klidem na lůžku, pitím dostatečného množství tekutin a užíváním léků na kašel, srážení teploty, tlumení bolesti apod. S volbou adekvátních léků kvalifikovaně poradí i lékárník.

Jak posílit imunitu

V zimě se obvykle mění náš jídelníček, lehká jídla jsou vystřídána hutnějšími pokrmy. Mezi ty patří různá kořeněná jídla, která jsou pro náš organismus v této době prospěšná zejména proto, že prokrvují sliznice, což posílí jejich obranu proti průniku nemoci. Z koření je tudíž vhodné sáhnout po paprice, pepři, sušeném zázvoru nebo chilli, k pikantnosti ale přispěje i cibule, česnek nebo pórek. Pro podporu imunity se též hodí zvýšit v zimním období kromě přísunu vitaminů i příjem selenu a zinku. Nepodceňujte ani pravidelný pohyb, stačí i malá procházka na čerstvém vzduchu, pravidelné krátké větrání a hlavně psychická pohoda. S dobrou náladou si na vás totiž chřipka jen tak nepřijde.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat