Zdravý životní styl prodlouží život bez nemocí o několik let

Vědci z Harvardovy univerzity tvrdí, že lidé dodržující zdravý životní styl žijí nejen déle, ale minimálně o deset let později se u nich začne projevovat stáří různými neduhy a chorobami. Z dvacetiletého sledování 111 tisíc osob vyplývá, že kdo se chce vyhnout rakovině, chorobám srdce a cév, diabetu či artritidě, musí se vzdát cigaret, nadměrného pití, konzumace velkého množství sacharidů a živočišných tuků, červeného masa a sedavého životního stylu.

Vědci z Harvardovy univerzity poměrně přesně popsali, co to zdravý životní styl znamená. 

Denně alespoň 30 minut pohybu

Zapomeňte na lenošení na gauči, pokud se chcete dožít vysokého věku je potřeba každý den vyvinout aktivitu alespoň na 30 minut střední až velmi intenzivní zátěže. Nemusíte se upínat k žádné rutině, pohyb by vás měl především bavit a naopak čím více rozmanitosti tím lépe. Rozmanitost pohybu tělo mate, nutí si nezvykat na opakující se cviky a tím jej udržuje stále v chodu. Takže je ideální vaše oblíbené aktivity kombinovat a pravidelně střídat. Za pohyb se počítá i svyžnější procházka, takže pokud zrovna nemáte náladu na pocení ve fitku, vyražte alespoň ven do přírody. Co se týče délky tréninku, tak podle odborníků je optimální půl hodiny až hodina.

Vývážená strava

Vyvážená strava po celý život bez velkých výkyvů. Vyváženou stravou se myslí velké množství zeleniny a ovoce, ořechy, semena, olivový olej, mléčné výrobky, ryby, drůbež a malé množství masa a živočišných tuků. Abyste předešli vlčímu hlavu jezte pravidelně! Opravdu si zkuste najít každé tři hodiny na jídlo a jezte alespoň 5krát denně. Když budete jíst častěji, vaše tělo nebude mít potřebu „schovávat si zásoby na horší časy“. Tento fígl začne stimulovat metabolismus, což hubnutí jenom nahrává. A v neposlední řadě nezapomínejte na pitný režim.

Alkohol ano, ale s mírou

Alkohol si odpírat nemusíte, podle odborníků si můžete dopřat denně maximálně dvě deci vína či půllitr piva, nejlépe ne každý den. Je známo že malé pivo je skvělé na podporu trávení a sklenička vína je plná spousty antioxidantů. V červeném víně navíc najdete sloučeninu jménem resveratrol, která je v posledních letech spojována hned zcelou řadou pozitivních účinků na lidský organismus.

Zapomeňte na cigarerety

Poslední doporučení pro zdraví životní styl je nekouřit a neužívat jakékoli drogy či léky. Co se týče léků, tak samozřejmě pokud je to nezbytně nutné tak ano. Ale je potřeba si uvědomit, že léky také zatěžují náš organismus, především játra. Léky bychom měli brát pouze na doporučení lékaře a neměli bychom je zobat jako lentilky. Příště než se uchýlíte vzít si prášek, se nejprve zamyslete jestli je to opravdu nutné a zda by nebylo lepší začít hledat a řešit příčinu vašeho problému, než se spoléhat na tišící léky.

„Lidé žijící takto mají nejen delší život, ale především o deset let déle žijí bez jakýchkoli chorob,“ tvrdí doktor Frank Hu z Harvardovy univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat