Nahromaděného stresu vás účinně zbaví kreslení

Já vůbec neumím kreslit, říká většina dospělých. Když se řekne kreslení, většina z nás si vybaví povinné hodiny výtvarné výchovy na základní škole, kdy jsme sbírali nevalné známky z výtvorů nakreslených podle zadání. Oprostěte se od školního známkování a objevte kouzlo relaxačního kreslení.

Relaxační kreslení není totiž jen o kreslení, a už vůbec ne o hodnocení výsledku. Tzv. arteterapie vám hodí záchranné lano do hektického života plného shonu, stresu a povinností všedních dnů.

Antistresové omalovánky

Pokud si ze začátku hned netroufáte na vlastní tvorbu, tak sáhněte po antistresových omalovánkách, které sežene již za pár korun. Většinu začátečníků to natolik chytne, že si za nedlouho nevystačíte jen se základní sadou pastelek a budete toužit po širší paletě barev. Což už je může být poněkud dražší investice. Základní sady pastelek se pohybují v řádech stovek, širokou paletu barev kde už máte přibližně kolem 70 pastelek se pohybují už kolem tisícovky a i více.

Obrovská popularita antistresových omalovánek v posledních letech dokazuje, že při práci s barvami a kreslení si vyčistíme hlavu, odpočineme si a zmírníme škodlivý vliv stresu na náš organismus. Proč? Protože v tu chvíli se plně soustředíme na vybarvování a mozku nezbývá kapacita na to, aby se soustředil na problémy. A to za to opravdu stojí!

Kreslení jako relaxační rituál

„Kreslení a malování jsou úžasným odpočinkem pro naši mysl a únikem od starostí všedních dnů. Je to relaxační rituál, který vám pomůže utéct před starostmi, aniž byste se pohnuli z místa. Když se plně ponoříte do tvoření, uvolníte se a začnete se postupně zbavovat stresu a úzkostí. Dovolíte tak tělu, aby v sobě nastartovalo regenerační a ozdravné procesy,“ vysvětluje Lenka Pachmanová. Při arteterapii není důležité, jak dílo vypadá, ani hodnocení jeho zdařilosti. Je to o hlubším psychologickém rozměru, tedy co o nás výsledek vypovídá. Jinak bude vaše kresba vypadat, když jste šťastní a přetékáte endorfiny, jinou podobu bude mít, kdy se snažíte vypořádat se smutkem či ztrátou.

Nejlevnější terapie pro dospělé

Jak již bylo řečeno, tenhle koniček a zároveň terapie nebude rozhodně vysávat vaši peněženku. Začít můžete i s obyčejnou tužkou! „Neměli bychom zapomínat si hrát i v dospělém věku. Relaxační kreslení má nesporně pozitivní vliv na naši psychickou pohodu a celkové zdraví. Každému někdy přerůstají starosti přes hlavu a je toho na nás hodně. A právě pomocí arteterapeutických technik si můžeme významně ulevit. I obyčejné črtání bez konkrétní snahy něco ztvárnit má prospěšný účinek – zbavuje nás napětí. Relaxační kreslení navíc nevyžaduje žádnou velkou investici do začátku. Stačí vám třeba jen kvalitní fixky či popisovače,“ říká Lenka Pachmanová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat