Zuby si čistěte až po snídani

Taky si ráno raději déle pospíte? A pak je vstávání a ranní zvyky trochu rychlejší? A čistíte si zuby raději před jídlem nebo po jídle? A víte, že jedna z variant vašim zubům škodí?

Jestli si čistíte zuby před snídaní nebo až po ní, je samozřejmě vaše soukromá věc. Zubaři však doporučují s čištěním zubů po snídani počkat alespoň hodinu. Především, pokud jste pili vodu s citronem nebo džus.

Kyselá snídaně, jako citrusové džusy a ovoce, mohou změkčit zubní sklovinu, která slouží jako bariéra před bakteriemi a zároveň udržuje zuby krásně bílé. Čištěním zubů po takové snídani si už tak změklou sklovinu obrousíte a to může vést k dalším poškozením zubů.

Pokud ale nic kyselého snídat nebudete, je prakticky jedno, kdy si je vyčistíte. Důležité je čistit si zuby každé ráno a večer alespoň 2 minuty.

Zubní pasta s ochranou zubní skloviny

Pokud tedy nemáte čas počkat s čištěním zubů hodinu po snídani, vsaďte na zubní pastu, která vaší sklovině nebude škodit. Na trhu jsou pasty, které nejenže neškodí zubní sklovině, ale dokonce ji dokážou posílit. Kvalita a zdraví zubů je k nezaplacení a hlavně v pozdějším věku bude neocenitelná.

Správná péče

Na základě dotazníku, který provedla Česká stomatologická komora, vyplývá, nejenže se u poloviny dětí mladších 5 let objeví zubní kaz, ale i to, že téměř 80 % dospělých si neumí správně vyčistit zuby.

Dnes zubaři doporučují čistit si zuby kartáčkem pod úhlem 45 stupňů. Vodorovnými pohyby může docházet k odhalování zubních krčků. Při čištění nespěchejte – zuby si pečlivě vyčistěte nejen z vnější, ale i z vnitřní strany, a to buď krouživými pohyby, nebo nejlépe stíráním. Pokud si zuby čistíte stále stejně, tedy začínáte vždy na stejném místě, zubům také neprospíváte. Lepší je místa měnit.

Podle zubařů si nejčastěji neumíme vyčistit zadní zuby. Pokud se k některému ze zadních zubů nemůžete kartáčkem dostat, existují takzvané solo kartáčky. Další částí zubů, na kterou lidé úplně zapomínají, jsou mezizubní prostory. A přitom se na těchto místech, kam se ani většina kartáčků nedostane, nejvíce usazuje zubní plak, který následně způsobuje zubní kámen. Na jejich čištění proto používejte mezizubní kartáčky nebo, pokud máte zuby blízko u sebe, dentální nit.

Neskřípejte, nebělte a nezdobte

Svůj chrup si můžete významně poškodit, i pokud ve stresu nebo ve spaní zuby skřípete. Je-li toto váš případ, poraďte se svým zubařem. Může vám totiž vyhotovit zubní násady na míru a skřípání bude konec.

Pozor si dejte i na domácí bělení zubů. Nejenže bělicí prostředky z drogerie vám většinou k bělostnému chrupu nepomohou, ale dokonce mohou trvale poškodit zubní sklovinu. Investujte raději do návštěvy dentální hygienistky, která dokáže zuby dočistit mechanicky, anebo navrhne možný způsob bělení, který vašim zubům neublíží.

Zuby si však můžete poškodit i piercingem. Ozdoba v jazyku pravidelně poškozuje sklovinu a zubovinu a mohou se objevit až praskliny, nebo dokonce odlomení kousku zubu. Náušnicí ve rtu si zase ničíte řezáky.

Začněte už odmala

Zubní lékaři velmi doporučují čistit chrup malým dětem dokonce ještě předtím, než se objeví první zoubky. Dětským zubním kartáčkem a dětskou pastou už od prvního zoubku. Z čištění si můžete udělat společný rituál, kdy děti uvidí, jak si čistíte zuby vy, a vaše návyky převezme.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat