Dehydratace u seniorů může mít tragické následky

Staráte se o svého dědečka, babičku nebo starší rodiče? V rámci své láskyplné péče bedlivě dohlížejte na jejich pitný režim. Může na něm totiž záviset jejich život!

Pojmem dehydratace se označuje stav, kdy člověk přijímá méně tekutin, než jeho organismus ke správnému fungování potřebuje. Ačkoli je to nebezpečné pro všechny věkové kategorie, lékaři varují, že u starších osob může nedostatečný příjem tekutin výrazně zvýšit riziko předčasného úmrtí. Situace je tedy vážná! A zvláště přihlédneme-li k faktu, že senioři jsou k dehydrataci nejnáchylnější ze všech. Proč?

Rok narození jako nepřítel

Poznatky americké studie zveřejněné v magazínu The Journal of Nutrition, Health and Aging sdělují, že mozek lidí v důchodovém věku už není tak citlivý na pocit žízně. Mnozí navíc trpí bolestmi kloubů, což je důvod, proč si cestu pro sklenku vody raději rozmyslí. Zásadní roli může sehrát i užívání některých protizánětlivých léků, které působí diureticky (močopudně). Farmaceutické medikamenty ke všemu způsobují nežádoucí vedlejší účinky, mezi nimiž nechybí ani suchost v ústech neboli xerostomie. Častou překážkou v polknutí pár doušků vláhy mnohdy bývá i obava z inkontinence, popřípadě problém s prostatou. Jak poznat, zda je váš blízký v ohrožení, protože nepije tolik, kolik by měl? Na tohle si dejte velký pozor…

Nevolnost a nízký tlak jako indicie

Typickými příznaky dehydratace jsou časté závratě. Zbystřit je ovšem potřeba i tehdy, když dotyčný prudce ztrácí na váze nebo registruje permanentní slabost. Dalším výstražným faktorem pak bývá snížené množství moči i její neobvyklý zápach. Potíže signalizuje také vysoký srdeční rytmus, nízký krevní tlak či chlad v končetinách. V případě, že jsou tyto jmenované symptomy přehlíženy, starším lidem hrozí nejen výše zmíněné předčasné úmrtí, ale i selhání ledvin, srdeční choroby a poruchy krevního oběhu. Tedy alespoň podle lékařů. Ti také nabádají všechny „pečovatele“ seniorů, aby jim kromě lásky a péče zajistili i adekvátní příjem tekutin, což je přibližně litr a půl denně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat