Mutace způsobující rakovinu lze odhalit až pětatřicet let před vznikem nádoru

Onkologové a genetikové z několika prestižních pracovišť světa začali dláždit cestu k testování, které by z krve dokázalo s předstihem celých desetiletí odhalit mutace vedoucí k rozvoji rakoviny. Podle autorů by za deset či dvacet let mohli lékaři pomocí krevních testů odhalit buňky s nebezpečnými změnami v DNA, které se později zvrtnou v rakovinu.

Zatímco většina změn v DNA je neškodná, občas může dojít k mutaci nebezpečné. Stačí pak, aby buňku tělo nezničilo a začne se rozvíjet nádor. Vědcům se podařilo odhalit celý proces změn trvající až pětatřicet let, od první mutace po rozvoj rakoviny v těle.

Rakovinu vaječníků tak podle výzkumu lze rozpoznat pětatřicet let před jejím rozvojem, rakovinu slinivky, kůže, ledvin a měkkých tkání dvacet let dopředu. Rakovinu prsu patnáct let před jejím rozvojem.

Krevní testy

Autoři věří, že jejich poznatky by mohly mířit k vývoji krevních testů, jejichž pomocí by bylo možné včas odhalit nebezpečnou mutaci, takže by se vhodnou léčbou a změnou životního stylu dalo předejít rozvoji rakoviny.

Na výzkumu se podílela řada významných pracovišť, mezi nimi Oxfordská univerzita, Harvardova univerzita, Massachusetts Institute of Technology a další. Studii publikoval odborný časopis Nature.

Škodlivé faktory

Podle odborníků toto systémové onemocnění může nastat kvůli nedostatku živin, špatné stravě, nadměrné konzumaci alkoholu, kouření nebo expozici toxinů. Svou roli zde pochopitelně sehrává také genetika či dědičnost. Strůjcem však bývají i chemické škodliviny v životním prostředí, stejně jako absence pravidelného pohybu a všudypřítomný stres. 

Prevence není na škodu

Zdravý selský rozum nám tím pádem říká, že nejlepší prevencí je zdravý životní styl, to znamená nezapomínejte na pravidelný pohyb, dopřejte si kvalitní odpočinek a také se zaměřte na to co jíte. Nemusíte zrovna držet dietu, jen se zaměřte na kvalitu potravin, které konzumujete, vyměňte polotovary za čerstvou stravu, žádný polotovar se nevyrovná domácímu, uvařenému jídlu, kde přesně znáte složení, je bez konzervantů, umělých barviv, nadbytečných solí, tuků a různých emulgátorů.

Také je celá řada protirakovinných potravin, obecně by se to dalo říct, že jde o čerstvé ovoce a zeleninu, ty dodávají tělu všechny potřebné živiny, a hlavně antioxidační látky, které také najdete v zeleném čaji. Není na škodu se zaměřit i na správné bylinky, jako je třeba kopr, máta a petržel, které mají též silné antioxidační vlastnosti. V posledních letech se také vyzvedávají přínosy hub jako je například hlíva ústřičná, shitake či reishi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat