Konzumace jídla rukama zvyšuje jeho chuť

Je dobře známo, že králové rádi jedli rukama. Podle vědců z New Yorku to zřejmě bylo tím, že jídlo podávané do úst prsty totiž chutná lépe. Jenže má to také odvrácenou stránku. Člověk konzumující pokrmy z ruky sní větší množství, než když si ty stejné vychutná příborem.

A nejde přitom o to, že většina rukama konzumovaných pokrmů západního jídelníčku představujte takové kalorické bomby jako burgery či pizzu.

„Ještě než se jídlo dostane do úst, dotek rukou už mozek programuje v tom, že bude chutnější a uspokojivější, než když je porcováno a do úst vkládáno příborem,“ tvrdí psychologové ze Stevens University v New Yorku.

Účinek je tím silnější, čím více se člověk běžně omezuje v jídle a hlídá, co a kdy sní.

„Pokud lidé mají tendenci jíst cokoli, co jíst chtějí, efekt konzumace rukama se nedostavuje,“ tvrdí autoři.

„Je to zajímavý účinek. Je to sice jen malý rozdíl, ale může to ovlivnit to, jak zákazníci hodnotí váš výrobek. U lidí, kteří dlouhodobě hlídají svůj příjem potravin spouští přímý dotek zlepšenou senzorickou reakci, takže je jídlo mnohem chutnější a přitažlivější,“ tvrdí profesorka Adriana Madzharovová z New Yorku.

Přejídání je naším častým prohřeškem. Myšlenkami na geny a obalování těla na zimu se ale určitě nechlácholme. Co všechno stojí za přejídáním?

Celoročně vše špatně

Máme tendenci naše přibírání škatulkovat a omlouvat ho sezonností. Jenže ono nejde o jarní či podzimní depresi nebo aktuálně přejídání v zimě. Platí pravidla a zároveň chyby, které jsou jednoduše celoroční. Nestaráme se o sebe. Neřešíme svůj jídelníček a jeho skladbu a jíme nepravidelně. O to víc se následky projevují v zimě, kdy nejsme tolik aktivní. V zimě také často podceňujeme pitný režim, rčení „hlad je převlečená žízeň" je ve většině případů pravdivé. Bez vody zkrátka naše tělo nefunguje.

Nezanevřete na pohyb

Sluníčko už tolik nesvítí, fouká a je zima.  Není špatného počasí, ale špatně oblečeného sportovce, říká se. Proto při oblékání vrstvěte, funkční prádlo a sportovní oblečení je dnes lehce finančně dostupné. Vybavte se jím a vydejte se ven. Běh, rychlá chůze či jen procházka – vše se počítá.

Aby energie nechyběla

Funkční oblečení neplatí jen pro sport. Mnohé studie tvrdí, že když je tělu zima, vydává hodně energie na zahřátí, kterou pak logicky potřebuje doplnit prostřednictvím jídla. Řešení je jednoduché. Buďte v teple a vhodně se oblékejte.

Doping povolen

Tělu chybí sluneční paprsky, ze kterých v letních dnech čerpá vitamín D. Ten je hojně diskutován v souvislosti s úbytkem váhy, tuku v těle a zpomalením přibírání. Jeho dalším velkým přínosem je zvýšení hladiny serotoninu – hormonu štěstí. I ten muže hrát roli v chuti na jídlo, zároveň i reguluje náladu a kvalitu spánku.

Spánek je všelék

Kvalitní spánek má velkou moc. Regeneruje tělo, mysl, a to se projeví na kvalitě vašeho zdraví, produktivitě i náladě. Platí opět to, že tělo na deficit odpočinku reaguje vytvářením rezerv do budoucna. A to konkrétně zpomalením metabolismu, které se projeví pomalejším spalováním tuků, tedy v důsledku nulovému úbytku na váze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat