Osobám se záněty dásní hrozí mrtvice dvojnásob

Lidé trpící záněty dásní, kteří si nesprávně a nedostatečně často čistí zuby, prodělají ischemickou cévní mozkovou příhodu (mrtvici) dvakrát častěji než lidé s dásněmi zdravými. Bakterie působící záněty dásní totiž poškozují srdce a cévy a podporují vznik ucpávky v mozkové cévě. Prevencí mrtvice je čištění zubů dvakrát denně a řádná zubní prevence.

„Onemocnění dásní je způsobeno chronickou bakteriální infekcí, která napadá měkké a tvrdé tkáně v ústech, v reakci na tyto bakterie tělo vytváří chronický zánět. Protože zánět je hlavním rizikovým faktorem a spouštěčem aterosklerózy, tedy tvrdnutí cév, zkoumali jsme vztah mezi onemocněním dásní a rizikem ischemické mozkové příhody,“ tvrdí neurolog doktor Souvik Sen z University of South Carolina.

Bakterie způsobující onemocnění dásní jednak přímo pronikají do cévního systému, ale také produkují toxiny. Proti oběma se tělo brání, také tím, že zužuje průchodnost cév, což vede k jejich tvrdnutí, snižování pružnosti. Jenže to zase zvyšuje jak riziko ischemické cévní mozkové příhody (ucpávky mozkové cévy), tak riziko infarktu (ucpávky věnčitých tepen na srdci).

A jak vypadají prvotní příznaky mrtvice?

Dočasné oslepnutí

Jedním z nejčastějších „poslíčků“ neboli předzvěstí mrtvice je dočasná ztráta zraku nebo rozostřené vidění. Často postihuje pouze jedno oko a trvá od několika sekund až po dlouhé minuty. Lidé tento příznak často mylně považují za předzvěst migrény nebo pokles tlaku a nevěnují mu pozornost. Toto dočasné oslepnutí bývá způsobeno krevní sraženinou, která na okamžik ucpe mozkovou cévu.

Zmatek

Drobné zmatky, dezorientace, neschopnost vybavit si slova, porozumět řeči ostatních, zapomínání názvů běžných věcí. S tím vším se můžete setkat, pokud se o vás pokouší mrtvice. Tyto potíže mohou předcházet mozkové příhodě až několik měsíců. Pokud máte dojem, že se vás problém týká, zmiňte se o něm svému lékaři.

Ztráta rovnováhy

Slabost v horních a dolních končetinách, či dokonce paralýza jsou dalším z příznaků přicházející mrtvice. Od neschopnosti uchopit předmět, přes brnění až úplnou necitlivost s následkem pádů či vrávorání. Pakliže míváte potíže s rovnováhou, vyzkoušejte drobný test. Předpažte obě ruce do úrovně ramen, otočte dlaně vzhůru a vytrvejte v této poloze patnáct sekund. Pokud jedna z končetin klesá a vy nejste schopni to ovlivnit, navštivte lékaře. Dalším příznakem jsou také závratě a bolesti hlavy.

Bezdůvodné škytání

Probíhající mrtvice napadá mozkové centrum, které má na starost dýchání. Při jeho podráždění dochází ke spuštění škytavky, kterou se nedaří utišit. Tento jev se může dokonce několikrát opakovat, než dojde k úplnému kolapsu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat