Lidé chudí v dětství stárnou pomaleji

Kalifornští genetici se pokusili odhalit sociální příčiny stárnutí a důvod, proč někdo v osmapadesáti vypadá na pětadvacet a jiný na osmdesát. Rozdíly mezi lidmi jsou skutečně obrovské. Stárnutí urychluje obezita, zdravotní problémy v dětství či kouření. Ale velkým překvapením bylo třeba to, že lidé zažívající v dětství a mládí chudobu, stárnou pomaleji. Také jedinci mající problémy s konzumací alkoholu stárnou pomaleji.

Přitom se očekávalo, že oba tyto faktory budou stárnutí urychlovat.

Sociální vlivy

To znamená vzdělání, ekonomické postavení, typ zaměstnání, kouření, míra stresu apod. zvyšují počet epigenetických změn na DNA. Tyto změny se pak projevují negativně ve fungování buňky. Čím více epigenetických změn, tím rychleji buňky stárnou a s nimi i celý organismus.

Lidé stejného chronologického věku mohou vypadat velmi odlišně staří. A odlišně staré vypadají také jejich buňky. Genetici z Kalifornie zkoumali čtyři tisíce osob starších sedmapadesáti let. A zjistili, že rozdíl mezi lidmi stejného věku může být až padesát let. Jeden sedmapadesátiletý jedinec měl buňky vypadající jako buňky třiadvacátníků, zatímco jiný šestašedesátník měl buňky člověka, který by mohl mít už 114 let.

„Existuje samozřejmě také obrovský počet lidí někde mezi nimi. Snažíme se pochopit změny zdraví související s věkem a jejich biologické dráhy, abychom lépe pochopili to, jak sociální rozdíly ovlivňují stárnutí,“ vysvětluje profesorka Eileen Crimmins z University of Southern California.

Ženy stárnou pomaleji

Z analýzy vyplývá, že obecně vzato, ženy stárnou pomaleji než muži, obézní rychleji než štíhlí, psychický stres výrazně urychluje stárnutí, stejně tak špatné zdraví v mládí a během dospívání. Ale chudoba v mládí a dětství stárnutí zpomaluje. Stejně tak problémy s alkoholem, zatímco kouření stárnutí výrazně urychluje.

Některé věci nám dávají smysl, ale jiné jsou v rozporu s tím, co jsme očekávali,“ přiznává profesorka Cirmmins.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat