Nepříjemné projevy menopauzy

S menopauzou přichází i spousta dalších změn, se kterými musíte počítat. A bohužel se nejedná jen o návaly horka.

Vlastně si připadáte pořád mladá a najednou jsou tady návaly horka a pocení. Není to vůbec jednoduché, protože vaše hormony tělo úplně rozhodí. Menopauza začíná za normálních okolností mezi 45. a 55. rokem. Prvním příznakem je nepravidelná menstruace. Příčinou je, že vaječníky produkují stále méně pohlavních hormonů až menstruace zmizí úplně. Dalšími jsou změny na těle – 50 až 75 procent při menopauze trpí vazomotorickými poruchami jako jsou návaly horka, pocení a bušení srdce.

Co je menopauza?

Menopauzou se lékařsky označuje ta úplně poslední menstruace. To se průměrně pohybuje kolem 51. roku. Odborný termín pro přechod je klimakterium a označuje dobu před a po poslední menstruaci, tedy přechod od fáze, kdy žena může počít dítě, do fáze, kdy už není plodná a nemůže otěhotnět. S ohledem na délku trvání celého klimakteria se dělí do tří fází – premenopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Co vás může překvapit?

Co ale mnohé z žen nevědí je, že s přechodem můžete také mít poruchy spánku, noční pocení, deprese, poruchy soustředění, vaginální suchost, podrážděnost nebo citlivost a bolest nebo nadměrné pocení při pohlavním styku. Bohužel ani tyto příznaky nejsou ojedinělé. Mnoho žen ví, že menopauza je spojená s návaly horka a skončením menstruačního cyklu. Symptomy jako deprese, změny nálad, vaginální suchost a podrážděnost nepřipisují ženy jako důsledek přechodu. Z lékařského pohledu dochází ke změnám na pohlavních orgánech na základě úbytku estrogenu a to vede k zeslabení sliznice, a stejně tak se snižuje obsah kolagenu a elastinu.

Co s tím?

V první řadě je dobré pečovat a chránit pokožku ve vaginální oblasti. Na trhu existují čisticí a zklidňující oleje, které pokožku uklidní a dostatečně zvlhčí. A svědivý pocit, který je také velmi častý, zmizí zpravidla velmi rychle. Přechod není nemoc, pokud ale trpíte velkými obtížemi, můžete se poradit s vaším gynekologem o hormonální léčbě. Také některé potraviny obsahují takzvané fytoestrogeny, které naše tělo dokáže na účinné hormony přeměnit. To jsou například granátová jablka, lněná semínka, soja, luštěniny jako čočka, cizrna a fazole, slunečnicová a dýňová semínka a sušené meruňky, švestky nebo datle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat