Rok konzumace středomořské stravy výrazně omezí stařeckou slabost

Středomořská strava má výrazně blahodárný vliv na skladbu střevní mikroflóry. Už rok na tomto jídelníčku vede k výraznému zlepšení nejen střevního mikrobiomu, což se druhotně promítne do mnoha aspektů zdravotního stavu. Po dvanácti měsících konzumace jídelníčku středomořských národů se u seniorů výrazně zlepší celková kondice a síla a také se zbystří paměť.

Tým vědců z několika zemí Evropy rok živil skupinu seniorů zdravými rostlinnými tuky, ovocem, zeleninou, obilovinami, luštěninami, rybami a drůbeží, druhá skupina dostávala tradiční západní stravu, na kterou byla zvyklá. Před započetím výzkumu a po jeho skončení byly všechny osoby vyšetřeny a testovány na paměť, autoři vyšetřovali také vzorky stolice.

Jedinci, kteří dodržovali středomořskou dietu nejpečlivěji, měli nejlepší výsledky v testech druhové pestrosti střevní mikroflóry. A srovnání s vyšetřením na počátku studie prokázalo, že u nich došlo k nejvýraznějšímu zlepšení ve smyslu úbytku negativních druhů bakterií. Ale výsledky testů kondice prokázaly, že se u nich také nejvíce zlepšila celková fyzická zdatnost, jako rychlost chůze a síla úchopu pěstí. Vyšetření krve prokázalo, že došlo také ke snížení zánětlivých látek C-kreatinu a interleukinu-17.

„Nejzásadnějším objevem naší studie bylo, jak silný byl vztah mezi zlepšením střevních bakterií a projevy stárnutí,“ tvrdí autoři.

Jak ji dostat na talíř

Říkáte si, že byste středomořskou stravu moc rádi vpustili do svého života, ale v českých podmínkách je to až příliš složité? Pak nám dovolte, abychom vás přesvědčili o opaku. Vůbec není nutné žít u Středozemního moře, abyste tento zdraví (a postavě) prospěšný styl mohli "adoptovat". Stačí pár malých změn v jídelníčku!

Začněte u základu české kuchyně – masa. Vepřové a hovězí (především to prorostlé) nahraďte co nejvíc kuřecím masem a rybami. Nemusíte kupovat nutně ryby mořské, i ty sladkovodní vašemu tělu prospějí mnohem víc než třeba vepřo-knedlo. Část přílohy pak vždy nahraďte zeleninovým salátem nebo luštěninami (ty ostatně patří k tradičním českým pokrmům, jen v posledních letech ustoupily do pozadí, což je rozhodně škoda).

Zapomeňte při vaření na sádlo, máslo nebo nejrůznější margaríny a nahraďte je olivovým olejem (jen pozor, nehodí se příliš na smažení, to pak sáhněte po řepkovém či slunečnicovém). Při ochucování pokrmů využijte především sílu a úžasnou chuť bylinek – k těm typicky středomořským, které si zamilujete, patří především bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn nebo třeba levandule.

Výrobky z bílé mouky nahraďte celozrnnými (a týká se to nejen pečiva, ale například i těstovin). Nezapomínejte na mléčné produkty, nejlépe kysané (jen si vzpomeňte, jak vás na dovolené okouzlil řecký jogurt s medem). Koláč nebo bagetu ke svačině nahraďte hrstí ořechů. Svému organismu prospějete mnohem více. A občas se rozmazlete sklenkou kvalitního červeného vína.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese nové příležitosti v oblasti vztahů. Pokud jste ve vztahu, může dojít k prohloubení vaší vzájemné komunikace a pochopení. Nezadaní Berani by mohli potkat někoho zajímavého na nečekaném místě. Buďte otevření... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat