Potraviny pro zdravou ústní dutinu

Záněty, ustupující dásně, kazy, zubní plak nebo infekce. Chcete se takovým „radostem“ vyvarovat? Jezte častěji kapustu, bílý jogurt nebo jablka. A proč si sem tam dát i lžičku kokosového oleje?

Pokud jde o to, co zubům škodí, mají stomatologové jasno. Za největší nepřátele zdravé ústí dutiny považují kávu, čaj, citrusové plody a žvýkací bonbony, stejně jako slané krekry i brambůrky. Naopak vhodnými pomocníky, kteří podporují zářivý úsměv, jsou podle nich tyto potraviny. Jíte je?

Listová zelenina, to je základ

Listová zelenina se obvykle dává do souvislosti s hubnutím, neboť je nízkokalorická, přičemž poskytuje skutečně širokou škálu prospěšných látek. A to je přesně ono. Špenát, rukola, kapusta, hlávkový salát i ten římský – ti všichni patří k bohatým zdrojům nejen hořčíku, jež uklidňuje nervy, ale i vápníku a kyseliny listové. Přesně tyto živiny jsou po kondici chrupu naprosto zásadní!

Kvalitní bílý jogurt nesmí chybět

Bílý jogurt je bohatou zásobárnou probiotik, tedy užitečných a „hodných" bakterií, které mají řadu pozitivních účinků pro tělo i ústa. Kromě toho, že zajišťují bezproblémový chod trávení, posilují zubní sklovinu, osvěžují dech a zabraňují tvorbě kazů.

I jablka jsou sázkou na jistotu

Konzumace jablek je přínosná pro správné fungování nervového systému, zatímco působí proti únavě a příznivě ovlivňuje mozkové funkce. Tyto šťavnaté přírodní dary fungují i jako čisticí prostředek, neboť se mohou pochlubit detoxikačními schopnostmi. A co víc, obsažená kyselina jablečná napomáhá produkci alkalických slin, čímž předchází ukládání plaku.

Kokosový olej svede divy nejen v kuchyni

Kokosový olej má antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, takže může zabojovat proti většině infekcí, které jsou častými strůjci ustupujících dásní. Co vy na tuhle exotickou prevenci? Vložte si olej do úst a pár minut ho tam „převalujte“, podobně, jako by šlo o ústní vodu. On na sebe naváže všechny škodliviny, kterých se po jeho vyplivnutí efektivně zbavíte. Čím častěji budete tuto proceduru opakovat, tím pochopitelně lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat