Silné kosti produkují hormony nezbytné pro štíhlé tělo a silné srdce

Silná a zdravá kostra je zárukou pevného zdraví a dlouhého života. Jak se v posledních letech stále častěji zmiňuje zdravá střevní mikroflóra jako základ pevného zdraví a dlouhověkosti, vyplývá napovrch, že dalším pilířem vitality a dlouhověkosti jsou zdravé kosti. Ty totiž produkují velmi důležitý hormon, který řídí celou řadu procesů v těle – zdravý mozek, zdravé cévy a srdce, zdravý metabolismus a silnou ale nepřehnanou imunitní reakci.

Tvrdí to doktor Chris Murgatroyd z Manchester Metropolitan University, který shromáždil výsledky výzkumů z posledních dvaceti let. Z nich vyplývá, že zdravý a silný člověk má v těle dostatek hormonu osteokalcinu. Ten produkují silné a zdravé kosti. Ty jsou zdravé a silné nejen vyváženou stravou bohatou na minerály (nejen vápník), vitamin D a další živiny, ale také pravidelným intenzivním pohybem.

Pozoruhodný hormon

Pohyb sice působí pozitivně přímo na srdce a cévy, ale také produkuje hormon osteokalcin, který ovlivňuje druhotně zdraví srdce a cév. Ale také řídí chuť k jídlu, omezuje přejídání a pomáhá tělu předat včas mozku informaci o tom, že je žaludek sytý. To také vysvětluje, proč lidé, kteří intenzivně sportují, mají paradoxně méně hlad, i když spálí více energie, zatímco jedinci ležící na gauči se potřebují pořád přejídat a cítí slabé nasycení.

Co všechno řídí

Osteokalcin ale ovlivňuje rovněž zdraví mozku, a především centra paměti, takže působí jako prevence demence. Navíc tento hormon reguluje produkci dopaminu a serotoninu, které řídí náladu, motivaci a spánek.

Osteokalcin je mimo jiné hormonem, který výrazně zvyšuje výkon ve sportu. Jedinci, kteří mají silné a zdravé kosti, vynikají nad ostatními ve sportovních výkonech a mají větší výdrž při cvičení.

„Kosti a kognitivní funkce mozku jsou silně propojeny. S věkem související pokles síly a zdraví kostí se přesně kopíruje s poklesem kognitivních funkcí u seniorů,“ tvrdí doktor Murgatroyd.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat