Kvalitní potraviny nevyvolávají pocit hladu

Jak vlastně dojem hladu vzniká? Stane se tak tehdy, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů. Zatímco někdo dokáže s prázdným žaludkem fungovat bez větších obtíží, u některých jedinců se dostavuje rozmrzelost a podrážděnost, jež přímo vybízí ke konzumaci nezdravých a tučných laskomin. Jenže co když držíte dietu a nemůžete si takové „selhání“ dovolit? Pak byste se měli zaměřit na potraviny, které vás dokáží zasytit na delší čas. Naservírovat si můžete třeba tyhle!

Proč si před hlavním jídlem dávat jablko? A jak proti hladu bojují třeba fazole nebo vychvalované ovesné vločky? Řekneme vám všechno, co potřebujete vědět! 

Jablko? Parádní fitness fígl

Dejte si před hlavním jídlem jablko a sníte o mnoho menší porci. Tedy alespoň takhle to uvádí závěry studie zveřejněné v magazínu Appetite. V čem tkví tajemství tohoto dietního zázraku? Odborníci si to vysvětlují obsahem vlákniny ve jmenovaných kulatých plodech, která navíc zabrání kolísání krevního cukru. Mimochodem, jablka jsou hubnoucím jedincům navrhována i z jiných důvodů. Účinně totiž urychlují metabolismus, povzbuzují střevní činnost a detoxikují organismus.

Také ovesné vločky mají zajímavé vedlejší účinky

Vynikajícím zdrojem zmíněné vlákniny jsou i ovesné vločky. Jejich složení rovněž přispívá ke stabilizaci hormonů, a to včetně těch, které regulují chutě k jídlu. Výzkum, jehož finální poznatky publikoval časopis Journal of American College of Nutrition, prokázal, že miska obyčejných ovesných vloček zasytí o poznání více, než talíř těch nejkvalitnějších cereálií.

Ani s fazolemi nešlápnete vedle

Za málo peněz hodně muziky. Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem fazolí. Jejich konzumací můžete pocit plnosti hezky prodloužit, což ovšem není jediné plus. Podceňované luštěniny také zachovávají svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu. Zároveň posilují imunitu, chrání cévy před poškozením, snižují riziko rakoviny tlustého střeva a zlepšují kvalitu pokožky.

Namítáte, že hrozící nadýmání vás od fazolí odrazuje? Při poslední půlhodince jejich vaření vyjměte z hrnce 1/4 šálku vody a nahradíte ho stejným dílem jablečného octa, budou mnohem stravitelnější. Dají se ovšem ochutit i bylinkami, jež podporují trávení. Přímo se nabízí kupříkladu kmín, fenykl nebo koriandr.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat