Stres lze zvládnout i se zdravými potravinami

Ve stresu si klidně dáte tabulku čokolády? Fatální chyba! Zajíst stres a zklidnit nervy můžete totiž i zdravými potravinami, a navíc vám pomohou mnohem účinněji.

Už zase v tom lítáte a nevíte, jak všechno stihnout? Z dlouhodobého hlediska byste se měli samozřejmě snažit stres zredukovat na minimum, z krátkodobého hlediska potřebujete právě teď něco, co vám uklidní nervy. Výživu pro nervy. Když naše tělo začne ovládat stres, sáhneme většinou právě po těch špatných – příliš tučných a sladkých. Ptáte se, které potraviny jsou správné pro pevné nervy?

Opravdu pevné nervy

Důvod, proč určité potraviny podporují nervy a jiné ne, jsou obsažené výživové látky. Přísun některých makro a mikro živin je důležitý pro zachování duševní rovnováhy. To jsou například kromě kvalitních bílkovin, komplexních uhlohydrátů a samozřejmě vody, také vitaminy a minerální látky.

Vitaminy proti stresu

Skupina vitaminů B je pro pevné nervy naprosto nepostradatelná. Potraviny s velkým obsahem vitaminů B, jako jsou B1, B2, B6 a B12, by měly proto být vždy na dosah ruky. Také zásobení vitaminem C a vitaminem E je důležité, abyste byli vyzbrojeni na boj se stresem. Chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Také minerální látky, především hořčík, vápník a draslík, by neměly ve výživě chybět, pokud chcete vyzrát nad stresem. K potravinám nejbohatším na vitaminy řady B jsou ořechy, které navíc dále obsahují hořčík, draslík a vitamin E, zelená zelenina – špenát, brokolice a mangold, které navíc obsahují hodně železa. Důležité pro správné fungování nervů jsou zdravé tuky – losos, tuňák a sleď obsahují omega-3-aminokyseliny, které snižují hladinu adrenalinu a tím odbourávají stres. A neprůstřelný štít vám zajistí porce luštěnin.

Serotonin zlepšuje náladu

Jako hormon štěstí jistě serotonin znáte. Navíc je zázračný v tom, že si ho tělo dokáže vyrobit samo. Potřebuje k tomu je několik základních stavebních kamenů, jako je vitamin B12 a aminokyselina tryptofan. Ten jen obsažený v mnoha potravinách bohatých na proteiny, může se ale dostat do mozku pouze s pomocí uhlohydrátů, které vedou k uvolnění inzulinu. Proto je potřeba na posílení nervů kombinovat ve výživě zdravé uhlohydráty s proteiny. Nejznámější „šťastné ovoce“ jsou banány, které obsahují velké množství vitaminu B6 a dále hořčík, draslík a tryptofan. Pokud by vám banány nestačily, můžete je klidně zkombinovat s kakaem, ale pouze s tím pravým, žádná slazená náhražka. Kakao totiž obsahuje jednak tryptofan a jednak flavonoidy, které chrání vaše srdce. I porcí ovesných vloček na snídani se dostatečně vyzbrojíte do stresového dne, obsahují vitaminy B1 a B3 a také tryptofan.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat