Skrytá pozitiva vitaminu C

Vitamin C nepřijde vhod jenom při nachlazení, protože pomáhá likvidovat rakovinné buňky a vstřebává těžké kovy. Jeho nedostatek signalizují bolesti kloubů nebo prudké výkyvy nálad. Znáte i další příznaky?

Co se vám vybaví jako první, když se řekne vitamin C? Možná zvýšená teplota a horký čaj s medem, možná spíše citron nebo doplňky stravy z lékárny. Opravdu je tento antioxidant ale platný jen v rizikovém období chřipek? Tohle o něm možná nevíte!

Seznam úkolů, který není zrovna krátký

Je pravda, že „céčko“ se dává do souvislosti především s posílením imunity a nižším rizikem nachlazení. Jenže tato pozitiva jsou jen pomyslnou kapkou v moři jeho schopností a povinností. Uvedená živina totiž pomáhá vstřebávat těžké kovy, předchází vzniku srdečně-cévních onemocnění, urychluje obnovu buněk a reguluje cholesterol. Nezbytná je také pro nervový systém, výkon mozku i mentální rovnováhu. Souběžně zlepšuje fyzickou výkonnost, poskytuje ochranu před slunečním zářením a stará se o dobrý stav kostí a zubů.

Prevence rakoviny? Prý ano

Několik posledních výzkumů přichází s velice nadějnými zprávami. Jejich poznatky se shodují v tom, že vysoké dávky vitaminu C jsou velice účinné v boji proti rakovině, neboť přispívají k likvidaci nádorových buněk. Ačkoli vědci připouští, že musí provést ještě další studie a průzkumy, už teď ve zmíněné látce vidí skutečnou naději.

Znamení nedostatku, o kterých byste měli vědět

Podle čeho se dá poznat, že „céčko“ v těle schází? Mezi ukázkové příznaky patří například únava a prudké výkyvy nálad. Zpozornět byste měli i tehdy, když zaregistrujete chronické bolesti končetin a kloubů, abnormálně častou tvorbu modřin nebo krvácivost dásní. Nedostatek tohoto vitaminu mnohdy doprovází také suchá pokožka a třepící se vlasy i nehty, stejně jako pomalé hojení jakýchkoli ran. A tím se dostáváme ke zdrojům, k nimž je třeba směřovat svou pozornost.

Nákupní seznam pro zdraví

Bohatými zprostředkovateli vitaminu C jsou samozřejmě citrusové plody. Nicméně kdo jim nepřichází na chuť, ten se může obrátit jiným směrem. Třeba na černý rybíz, kiwi, papáju, mango, ananas, papriky, květák, kapustu, brokolici, špenát, brambory nebo zelí.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat