Co všechno je potřeba vydezinfikovat, když doma někdo onemocní

Koupelnová předložka nebo televizní ovladač? Semeniště choroboplodných zárodků, které si rozhodně neberou servítky! Pokud jste se starali o pacienta, kromě jeho lůžkovin vyperte i závěsy a záclony.

Právě jste se vy nebo jiní členové rodiny zotavili z nějaké nemoci? To je samozřejmě dobrá zpráva. A také to znamená jediné. Nastává čas velkého úklidu! Vaše domácnost stále může být kontaminována patogeny, viry a bakteriemi, jež mohou způsobit opětovnou nákazu. Co je třeba očistit, a to raději dvakrát?

Mobily a televizní ovladače

Většina pacientů si krátí dlouhou chvíli sledováním televize či brouzdáním po internetu prostřednictvím chytrého telefonu. Nic proti zahnání nudy, ovšem raději nevědět, kolik choroboplodných zárodků se na povrchu elektroniky potom skrývá. Jako praktický náhled do situace poslouží jistá japonská studie z roku 2011, která se zaměřila na mobilní telefony zdravotních sester. Z jejích poznatků vyplynulo, že stovky a stovky životaschopných bakterií se vyskytují na 80 procentech testovaných vzorků. Máte po ruce dezinfekční ubrousky?

Záclony i závěsy. Šup s nimi do pračky

Nebezpeční mikrobi nacházejí útočiště i na záclonách. A to jako vážně. Je úplně jedno, zda je tam člověk dopraví kýchnutím či při otevírání okna, situace si žádá jediné – prací program na vyšší teplotu. Když už budete v tom, hoďte pak do pračky ještě závěsy, jen pro jistotu. I na nich totiž může pobývat kdeco. Tedy alespoň nějak tak to naznačují závěry amerického výzkumu publikované v magazínu Infection Control & Hospital Epidemiology. Ty sdělují, že zhruba 68 procent záclon a závěsů v nemocničních zařízeních je zasaženo velkým množstvím patogenů.

Koupelna? Tu opláchněte raději celou

Bez ohledu na velikost, vybavení i barvu mají všechny koupelny jedno společné. Je v nich teplo a vlhko, které množení škodlivých organismů jenom nahrává. Dezinfekčním prostředkem byste podle odborníků měli ošetřit umyvadlo, sprchový kout, baterie i dávkovač mýdla. Nemalou pozornost si zaslouží také předložka před vanou a toaletní mísou, stejně jako odtok vany. Prostě a jednoduše, vezměte tu dekontaminaci domácnosti pěkně zeširoka! Ostatně, jde především o vaše zdraví…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat