Jóga je lepší prevence migrén než léky

Není divu, že pro jógu jako prevenci řady zdravotních neduhů budou lobbovat především Indové, v jejichž zemi má tento životní styl své kořeny. Ovšem experimentální studii neurologů z Dillí otiskl i prestižní vědecký časopis Neurology. Je totiž vědecky průkazné, že pravidelné cvičení jógy je ideální prevencí migrén. A osoby, které už migrénami trpí a začnou cvičit, se zbaví poloviny atak za měsíc. Když k nim dojde, jsou méně závažné.

Jóga je životní styl a filozofie zároveň. Plné praktikování jógy znamená žít jógu. Zahrnuje nejen známé cvičení, ale především dýchání, meditace a styl myšlení.

„Migréna je jednou z nejčastějších poruch bolesti hlavy, ale jen polovina lidí užívá léky. Pozitivní zprávou je, že cvičení jógy, což je jednoduchý a velmi přístupný způsob pohybu, může pomoci při migrénách více než léky samy. Vše, co potřebujete, je podložka na cvičení,“ tvrdí autor studie Rohit Bhatia z Všeindického institutu pro lékařský výzkum.

V jeho experimentálním výzkumu během měsíce praktikování jógy u pacientů, kteří měli v průměru devět migrén měsíčně a jógu před experimentem nikdy necvičili, poklesl počet migrénových atak za měsíc na 4,7, tedy o osmačtyřicet procent. Srovnávací skupina užívající místo cvičení jógy léky, zaznamenala pokles počtu migrén jen o dvanáct procent.

„Náš výzkum dokazuje, že jóga dokáže omezit nejen výskyt bolestivých migrén, ale také náklady na její léčbu,“ tvrdí doktor Bhatia.

A jak začít s jógou, když jste úplný nováček?

Není jóga jako jóga

Zkuste si zadat do internetového vyhledavače jóga. Uvidíte, že vám ukáže spoustu nejrůznějších typů skrývajících se za – pro nás Čechy – podivně znějícími názvy. Hatha jóga, vinyasa, anusara, ashtanga, bikram, power, kundalini, sivananda… Zkrátka je rozhodně z čeho vybírat. A tak výběr nepodceňujte a pečlivě začněte studovat, co která jóga vlastně nabízí. Určitě nakonec pro sebe najdete ten správný typ podle toho, co vlastně očekáváte (především zklidnění/posílení svalů/protažení páteře…).

Kurzy versus internet

Ačkoli dnes na internetu najdete i spoustu videí, podle nichž můžete jógu cvičit, pokud jste úplný začátečník, raději vyrazte na nějakou lekci, kde se vám bude věnovat profesionál. Případně si domluvte individuální online lekci. Profesionál vám totiž pomůže vyvarovat se začátečnických chyb, jež mohou efekt jógy narušit. Teprve až zvládnete základy, můžete zkusit cvičit podle videí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat