Při splachování se choroboplodné zárodky šíří do okolí metru

Celá planeta si poslední čtvrtrok připomíná základní hygienické návyky. Pravidelné mytí rukou, zakrývání úst při kašli a kýchání, dodržování dostupu od druhých, když je člověk nemocný nebo prská. A také splachování toalety se zaklopeným víkem. Čínští vědci prokázali, že pokud člověk spláchne toaletu bez sklopeného víka, vylétne z ní aerosol choroboplodných zárodků a padá v okruhu jednoho metru. Na podlahu, předměty, zeď a třeba člověka, co u mísy stojí. Vše v okruhu jednoho metru je kontaminováno a připraveno k infikování dalších osob, které se povrchu dotknou.

Přenos chorob touto cestou se netýká jen viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Ale týká se všech onemocnění, která se přenášejí nedodržováním hygienických návyků a jejichž infekční částice jsou ve stolici. V posledních měsících je však na prvním místě právě SARS-CoV-2, který se přenáší dotekem rukou a přenosem z ruky do úst, nebo vdechnutím kapének.

Čínští fyzikové provedli několik modelů splachování a prokázali, že turbulence vody v míse vytváří aerosol, který opouští mísu a šíří se až metr v okruhu mísy.

„Člověk si dokáže představit, kolik choroboplodných zárodků musí být v okolí toalety, když je využívána mnoha lidmi často. Především v případě veřejných toalet,“ dodal autor studie doktor Ťi-Siang Wang z Univerzity v Jang-čou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat