Při splachování se choroboplodné zárodky šíří do okolí metru

Celá planeta si poslední čtvrtrok připomíná základní hygienické návyky. Pravidelné mytí rukou, zakrývání úst při kašli a kýchání, dodržování dostupu od druhých, když je člověk nemocný nebo prská. A také splachování toalety se zaklopeným víkem. Čínští vědci prokázali, že pokud člověk spláchne toaletu bez sklopeného víka, vylétne z ní aerosol choroboplodných zárodků a padá v okruhu jednoho metru. Na podlahu, předměty, zeď a třeba člověka, co u mísy stojí. Vše v okruhu jednoho metru je kontaminováno a připraveno k infikování dalších osob, které se povrchu dotknou.

Přenos chorob touto cestou se netýká jen viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Ale týká se všech onemocnění, která se přenášejí nedodržováním hygienických návyků a jejichž infekční částice jsou ve stolici. V posledních měsících je však na prvním místě právě SARS-CoV-2, který se přenáší dotekem rukou a přenosem z ruky do úst, nebo vdechnutím kapének.

Čínští fyzikové provedli několik modelů splachování a prokázali, že turbulence vody v míse vytváří aerosol, který opouští mísu a šíří se až metr v okruhu mísy.

„Člověk si dokáže představit, kolik choroboplodných zárodků musí být v okolí toalety, když je využívána mnoha lidmi často. Především v případě veřejných toalet,“ dodal autor studie doktor Ťi-Siang Wang z Univerzity v Jang-čou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat