V online světe sahá naše ruka po sladkém častěji

Plavková sezona je tu, čehož se upřímně děsíte. Na těle totiž máte (další) špíček. Co je špatně? Klacky pod nohy vám hází jeden denní zvyk, který se pro vás stal naprosto přirozený. Než příště sáhnete po mobilu, dobře si to rozmyslete!

Už je to nějaký ten pátek. Vynález bezdrátové telefonie spadá již do konce 19. století, od 50. let 20. století se v USA objevily první mobilní telefony a svoje věrné zákazníky si našly, lidově řečeno, na první dobrou. Jak šel čas, začalo se používání mobilů spojovat s různými poruchami souvisejícími s činností mozku. Podle vědců mohou za bolesti hlavy, poruchy spánku a soustředěnosti a někteří tvrdí, že stojí v pozadí vzniku rakoviny. A aby toho nebylo málo, je tu další důkaz o jejich škodlivosti. Prý mohou za obezitu!

Kontakt se světem jako závislost

Nadnárodní společnost Nokia uvádí, že se průměrný uživatel na svůj mobil podívá až 150krát za den. Mezi kontrolou sociálních statistik, sledováním počasí, čtením o lunárních fázích a hledáním receptu, který by byl použitelný pro večeři, se zdá být téměř nemožné, abychom se každých pár sekund nevrátili zpět k našemu smartphonu. Jenže to je právě ten problém.

Lidé u něj tráví až příliš mnoho času, na což poukazuje i studie kolumbijské Univerzity Simóna Bolívara. Tamní vědci tvrdí, že již pět hodin sledování chytrého pomocníka denně stačí k tomu, aby vám začal růst zadek. Podle nich ti, kteří takto tráví svůj „volný čas“, mají o 43 procent vyšší riziko obezity.

Když už jsem online, chce to pamlsky

„Bylo zjištěno, že používání smartphonů dramaticky snižuje fyzickou aktivitu a naopak zvyšuje riziko předčasného úmrtí, cukrovky, srdečních chorob a různých typů rakoviny,“ uvedla Mirary Mantilla-Morrón, kardiologická specialista z výše uvedené společnosti s tím, že příznivci téhle moderní vymoženosti zároveň dvakrát častěji pijí sladké nápoje a jedí v rychlém občerstvení. (Sledování toho, co se kde děje také odvádí pozornost od jídla a ničí zdravé stravovací návyky.) V ohrožení jsou přitom hlavně ženy, jež jsou na telefonech závislejší. Co s tím?

Buďte neviditelní

Za jedno z řešení se považuje digitální detox, který má několik pozitivních účinků. Snižuje hladinu kortizolu, čímž pozitivně ovlivňuje stres a úzkosti, ale také zlepšuje bdělost mysli a posiluje paměť. Pro začátek se dá digitální půst držet třeba jen jeden den v týdnu (třeba v neděli), přičemž se na mobilu vypínají veškerá zvuková oznámení. Přístroj se odkládá „na samotku“. Dáte to?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat