Zdraví osob se sedavým zaměstnáním zachrání pravidelné dřepy

Lidé tanzanského kmene Hadza mají podobně sedavý životní styl jako lidé ze Západu. Přesto na rozdíl od nich netrpí tolik obezitou, chorobami srdce a diabetem typu 2. Podle odborníků je to tím, že nesedí během dne na židlích, ale činnosti vykonávají v podřepu či vkleče na kolenou. A to je zásadní rozdíl. V sedě na židli je většina svalů od pasu dolů pasivní, vkleče a podřepu stále pracují.

Podle studie Americké akademie věd je to vysvětlením, proč sedět na židli devět hodin denně je mnohem nebezpečnější než dřepět tak, jak to činí pracující kmene Hadza.

„Lidé kmene Hadza stráví devět až deset hodin denně v klidu jako my, přesto nejsou stejně nemocní. Myslíme si, že je to proto, že nesedí, ale dřepí nebo klečí,“ uvádí profesor David Raichlen z University of Southern California.

Při dřepění a klečení svaly stále pracují a spalují triglyceridy putující krevním řečištěm. U lidí na Západě ale tyto mastné kyseliny nic neodčerpává, ukládají se do břišních tuků a na stěny cév. Působí zdravotní problémy oběhové soustavě, vyvolávají diabetes typu 2 a další obtíže.

Pokud se chcete zbavit přebytečných kil máme pro vás pár tipů na oblíbené letní aktivity.

Aktivita s raketou

Je zcela jedno, zda zvolíte tenisovou, badmintonovou, pingpongovou, případně jinou raketu. Vždy zapojíte svalstvo celého těla, vydáte ze sebe přebytečnou energii a vyřádíte se. Plážové „pinkání“ vám navíc umožní spojit příjemné s užitečným. Osvěžíte rozpálené tělo ve vodě a zároveň se popasujete s náročným, ale o to účinnějším pohybem.

Kolečkový relax

Skateboardy, longboardy a různé další „desky“ jsou nevyhnutelně spjaty s letní sezonou. Co je ale úplným letním evergreenem? Kolečkové brusle. Ty milují ženy, muži, děti i teenageři. Na kolečkových či in-line bruslích spálíte překvapivé množství kalorií. Nezapomínejte ale na to, že při tomto sportu každoročně dochází k velkému počtu vážných úrazů! Myslete na to ještě předtím, než se na brusle postavíte, a vždy si vezměte na hlavu helmu!

Míčové potěšení

Poskakování v písku není zdaleka tak jednoduché jako na rovné zemi. Když k tomu navíc zapojíte horní část těla, především paže, o komplexní trénink celého těla máte postaráno. Jediné, co k plážovému volejbalu potřebujete, je kromě hřiště a míče parta stejně sportuchtivých hráčů.

Chůze, běh či turistika?

I když tracking, nordic walking či jogging nepatří vyloženě k letním druhům sportů, v rozkvetlé přírodě dokáží poskytnout úplně jiný zážitek. Čím intenzivnější je vaše tempo a náročnější trasa, tím víc dostane zabrat pohybový aparát. Posílíte nejen svalstvo, ale také kardiovaskulární systém, navíc odbouráte tuky i stres. Pobyt v zeleném prostředí vás také přivede na úplně jiné myšlenky, což ocení zejména vaše psychická stránka.

Cyklistika

Šlapáním na kole posilujete svá lýtka a stehna, aniž byste nadměrně namáhali klouby. Cyklistika má pozitivní vliv na budování výdrže, spaluje kalorie, zlepšuje zdraví srdce a snižuje stres. Během jízdy nepotřebujete společnost. Vše, co musíte udělat, je vybrat si kolo a závodit o dobré zdraví! Není zrovna tohle váš šálek kávy? Nevadí, je tu ještě jedna možnost.

Ach ta voda

Ať už zvolíte slanou nebo sladkou vodu, případně její chlorovou podobu, požitek z celkového uvolnění se po krátké rozplavbě jistě dostaví. Kromě účinného tréninku celého těla poskytuje plavání i určitou relaxaci unaveným svalům a kloubům. Vždyť ne nadarmo se říká, že jde o nejzdravější sport, při kterém nejsou klouby ani páteř vystaveny otřesům.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat