Lidé libující si v urážení druhých jsou častěji závislými na sociálních sítích

Vědci z Michiganu potvrdili to, co si mnozí uživatelé Facebooku a jiných sociálních sítí dávno všimli. Že ti, kdo tráví na těchto platformách nejvíce času a jsou na nich závislí, jsou lidé libující si v urážení druhých a jejich zesměšňování. Psychologové z Michiganu skutečně prokázali, že lidé trávící nejvíce času na sociálních sítích je využívají především proto, aby na nich ostatní uživatele naštvali či zesměšnili.

Autoři z Michigan State University sledovali to, kolik času 472 studentů tráví na Snapchatu či Facebooku. Pak zkoumali také to, co tyto studenty k trávení času interakcí s oběma sítěmi tolik táhne. A z výsledků je jasné, že jedinci, kteří byli posedlejší užíváním sociálních médií, je užívali ke krutým a nekalým účelům.

„Výrazné bylo, že jsme sledovali vztah mezi problematickým užíváním obou platforem a negativním sociálním potenciálem jedince, což je touha jedince být krutý, nekalý a používat druhé pro svůj osobní prospěch,“ uvedl docent Dar Meshi z Michigan State University.

Negativní sociální potenciál souvisí s tzv. temnou triádou lidské osobnosti. Jde o vlastnosti ze spektra poruch osobnosti – machiavelismu, narcismu a psychopatie. Tyto vlastnosti jsou silně sobecké a zcela pozbývají empatie.

Taky trávíte příliš mnoho času surfováním po internetu nebo hraním her v telefonu? Nadužívání chytrého mobilu může značně ovlivnit každodenní produktivitu a způsobit zdravotní problémy. Jak skoncovat s touhle novodobou mánií!

Monitorujte frekvenci

Dávejte pozor na používání mobilního telefonu a sledujte, kolikrát za hodinu ho kontrolujete. To vám může pomoci zjistit, jestli máte problém. V případě, že jej do ruky uchopíte víc než dvakrát za 60 minut, a navíc se cítíte nesví, když to neuděláte, jste závislí.

Zaměřte se na spouštěče

Začněte zkoumat, co vás vede k použití telefonu. Mohou to být pocity nejistoty či třeba nuda. Pokud nejste ve své kůži, například ve společnosti, je možné, že vám přístroj něco nahrazuje. Sledujte své návyky a vyhýbejte se situacím, které jeho používání nahrávají.

Plánujte

Když se zbavujete své závislosti na telefonu, je důležité mít plán. Proto si nastavte denní limit a určete, pro jaké účely svůj mobil využijete. Pouze volání, nebo i e-maily a sociální sítě? Sepište si „denní dávku“ a jděte za svým cílem.

Změňte nastavení

Ne, doopravdy nepotřebujete vědět, jestli vám váš příspěvek někdo olajkoval. Změňte nastavení svého telefonu a nechtějte po něm, aby vás upozorňoval na každou maličkost. (V této souvislosti mnoho lidí zjistilo, že aktivace letového režimu je to pravé!)

Odstraňte nepotřebné aplikace

Možná budete potřebovat víc než jen vypnout oznámení. Pokud tomu tak je, proveďte další krok a odinstalujte aplikace, které skutečně nepotřebujete. (Měli byste začít s těmi, které podporují surfování po síti.) Buďte nekompromisní!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat