Ženy potřebují více spánku než muži

Potřebujete dobrý argument, proč by o víkendu měl připravovat snídani váš manžel? Žádný problém, tady je – protože jako žena potřebujete v noci o dvacet minut spánku více. Protože váš mozek je mnohem komplexnější.

To jsme věděly přece vždycky! Ženy zkrátka potřebují více spánku než muži! To alespoň tvrdí podle Daily Mail jedna studie univerzity v Loughborough. Tedy v zásadě potřebují lidé obecně spánku více než vůbec tuší. Lidé by dlouhodobě neměli spát méně než sedm až devět hodin denně, a to i přesto, že se i po kratším spánku cítí schopní a fit. To totiž vede k nespokojenosti, nepřátelské náladě a nemocem. Ale paní tvorstva potřebují průměrně ještě o dvacet minut více, aby mohly den přivítat dobře naladěné a zdravé.

Proč musíme tolik spát?

Vysvětlení vyšší potřeby spánku u žen samozřejmě vědci přinesli také. Naše mozky potřebují zkrátka delší dobu na regeneraci, protože – a teď dávejte dobrý pozor – ženský mozek je propojený komplexněji než ten mužský. A i proto existuje vysvětlení podle evoluční teorie. My ženy jsme musely kdykoli a při čemkoli jedním okem stále dohlížet na svoje děti a empaticky reagovat na potřeby klanu. Proto náš mozek pracuje na jiné formě vnímání. Zatímco muži mají jednotlivé poloviny mozku propojené nervovými dráhami o trochu hustěji, u žen lépe funguje spolupráce mezi oběma hemisférami. A protože je mnohem složitější udržet dobře fungující tým než dvě samostatné jednotky, potřebujeme více času na odpočinek.

Proč muži nemohou kojit?

Taky se teď samy sebe ptáte, proč u všech čertů tedy nemohou muži kojit, aby vstávali v noci oni, když my potřebujeme více spánku? Bylo by přece mnohem smysluplnější, abychom náš tak důležitý spánek nepřerušovaly. Ale upřímně by to asi s mužským kojením moc dobře nedopadlo – protože muži mají spánek sice kratší, ale mnohem hlubší. Takže by si možná ani nevšimli, že má dítě hlad. A kromě toho představa muže s velkými ňadry není ale vůbec sexy. Tak nám prostě nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že i přes jasný důkaz, že spánku potřebujeme více, se budeme moci vyspat jen o víkendu. Někdy. Jednou, až děti vyrostou...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat