Zásadní nebiologické rozdíly mezi muži a ženami

Kdo vidí dál a komu to jde lépe za volantem? A čí imunitní systém pracuje efektivněji, pokud na něj zaútočí viry? Jde-li o souboj pohlaví, opět se potvrzuje, že když dva dělají totéž, není to totéž.

Na odlišnosti mužského a ženského světa se vědci zaměřují neustále. Koneckonců, bezpochyby jde o nevyčerpatelné téma, které jde uchopit ze všech stran. Jaké jsou ale ty největší rozdílnosti mezi pohlavími, tedy samozřejmě kromě biologické stavby těla?

Odolnost proti virům

Vtipů zaměřených na závažnou mužskou „rýmičku“ existuje bezpočet. Jenže vážně si to ti, kteří se považují za hlavu rodiny, zaslouží? Vůbec ne. Za to, že se špatně vyrovnávají s běžnými viry, vlastně ani nemohou. K takovému stanovisku došel kanadský lékař Kyle Sue, jehož poznatky byly publikovány v odborném magazínu British Medical Journal.

Tento expert se na základě své studie domnívá, že pokud jde o respirační infekce, mají pánové oproti jejich něžným polovičkám slabší obranyschopnost. To se projevuje horšími symptomy i delším trváním samotné léčby. Prý za to může pohlavní hormon testosteron, který potlačuje jejich imunitní reakce.

Zrak. Kdo koho převyšuje?

Když pár zabloudí v lese, těžko říct, kdo je z téhle šlamastyky dostane. Tunelové vidění umožňuje mužům dobře se zaměřit na cíl i na dlouhou vzdálenost. Jsou také vybavení lepší orientací v prostoru. To ale pořád ještě neznamená, že by k nalezení správné cesty nemohl dámský element nijak přispět. Ženy mají vrozený hlubší cit pro rozlišování barev, který nejpřesněji funguje v období ovulace. Také se silněji soustředí na detaily, takže když mají pocit, že kolem nějakého místa už prošly, většinou je neomylný.

Zaměřeno na řidičské dovednosti

Zatímco ve světě testosteronu je „ženská za volantem" symbolem nebezpečí nebo alespoň potenciální hrozby, oficiální statistiky hovoří opačně. Evropská rada pro bezpečnost silničního provozu uvádí, že naši manželé a partneři vykazují dvakrát vyšší míru nehodovosti, jejíž nejčastější příčinou je rychlá jízda a menší respekt k pravidlům, která by se na vozovce měla dodržovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat