Podrobte menstruaci bližšímu zkoumání

Pokud chcete mít o svém zdravotním stavu jasno, zaměřte se více na svoji menstruaci. Váš pravidelný cyklus o vás totiž může vypovědět více, než byste si mohla myslet.

Jak je na tom naše tělo po zdravotní stránce, nám dokáže říct hned několika způsoby. Náš zdravotní stav může vyčíst například podle kvality vlasů, podle ňader nebo dokonce podle barvy očí. Ale i z běžných tělesných funkcí si můžeme udělat zdravotní závěry. Takže menstruace je jen jedním z mnoha, ale za to velmi zajímavým…

Vynechání menstruace

Samozřejmě, že nejrychlejším vysvětlením pro vynechání menstruace je těhotenství nebo začínající menopauza. Ale může to mít i jiné příčiny, tou nejtypičtější je stres. Protože by za tím mohly být i vážné zdravotní důvody, měla byste v takovém případě neprodleně vyhledat lékaře.

Bolesti

Bolesti zad, břicha nebo hlavy zažívá během periody mnoho žen. Tyto symptomy jsou ale – bohužel – normální. Ovšem už se našlo několik zaměstnavatelů, kteří pochopili, že menstruace může být pro ženu velkým psychickým a fyzickým vypětím, a tak dávají ženám v tomto období volno. Nicméně pokud jsou bolesti nezvykle silné, mohou se za nimi skrývat myomy. I v takovém případě je nutná lékařská konzultace.

Silné krvácení

První dny menstruace jsou zpravidla silnější než dny následující. Že v takovém případě musí žena hygienické potřeby měnit častěji, je naprosto normální. Ale přibližné množství vyloučené krve byste měla bedlivě sledovat. Jakmile je krvácení najednou neobvykle silné, mohou být příčinou opět myomy nebo také hormonální změny. A jenom lékař dokáže určit, co je skutečný důvod, a vyloučit tak možná rizika.

Velmi slabé krvácení

Pokud jste měla slabé krvácení vždycky, například díky užívání antikoncepce, pak si můžete gratulovat. Jestliže ale menstruujete slabě teprve posledních pár period, určitě byste o tom měla informovat svoji gynekoložku. Obzvlášť slabá perioda může totiž znamenat špatnou funkci štítné žlázy nebo zjizvení dělohy. Někdy je za lehkou menstruaci odpovědné také těhotenství v rané fázi.

Nepravidelnost

Jestli si z vás menstruace dělá blázny a objevuje se v nejrůznějších termínech, je to sice nepříjemné, ale nemusí to nutně znamenat nějaký problém. Pokud jste nepravidelnou menstruaci měla vždycky a doteď to neznamenalo žádné zdravotní problémy, pak je všechno v pořádku. Lékaři ovšem radí zažádat si o vyšetření, pokud dojde k nějakým změnám oproti běžnému stavu. I tady by mohly být příčinou různá onemocnění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat