Patnáctiminutové protažení uleví bolavým zádům

Návrat po dovolené do kanceláře bývá pro naše tělo náročný. Po dnech spojených s pohybem jsou dlouhé hodiny sezení u počítače a často v nesprávné poloze důvodem, proč nás začnou zlobit záda, pobolívat hlava, kyčle nebo ruce. Přitom stačí 15 minut denně, aby se naše tělo dostalo zpátky do rovnováhy!

„Jsme stvořeni k pohybu. Pracovní návyky nás však dovedly k minimálnímu používání našeho těla, které se bez správného posílení a protažení důležitých svalů začne ozývat a bolet. Pomoci může jedině pravidelné a správně prováděné cvičení, a to minimálně čtvrthodiny denně,“ upozorňuje Hanka Toufarová, lektorka metody FitPainFree, jejíž podstatou je naučit každý sval, aby perfektně fungoval, a tělo pracovalo tak, jak má.

Patnáct minut dobře prováděných cviků denně je totiž minimum, které naše tělo vyžaduje, aby bylo správně nastavené, vyrovnané, a hlavně bez bolesti. „Pro každého, kdo chce tuto proměnu zažít doslova na vlastní kůži, jsme proto připravili 5 videí (vždy jedno na den). Každé z nich obsahuje 3 účinné cviky, které vám pomohou vybudovat zdravé tělo bez bolesti a nastavit správné pohybové návyky,“ dodává Hanka Toufarová a přikládá jednoduchou sestavu cviků, kterou zvládne každý.

1. cvik: Ruce v týl

Cvičení aktivuje mezilopatkové svaly a protahuje prsní svaly.

Základní pozice:
Sedněte si na rovnou židli tak, abyste měli v kolenou 90° a chodidly pohodlně dosáhli na zem. Kyčle, kolena a chodidla jsou v jedné linii, špičky prstů u nohou směřují dopředu. V bedrech je přirozené prohnutí.

Provedení cviku:

Dejte ruce v týl, lokty vzad jdou jako první, lopatky k sobě, ramena dolů. Hlava je v prodloužení páteře, dívejte se před sebe do výše svých očí. Vydržte v pozici 60 sekund.

2. cvik: Kočka a pes 

Cvičení pro uvolnění a lepší ohebnost páteře, které posiluje mezilopatkové svaly, aktivuje zakřivení bederní páteře dopředu, zlepšuje pohyblivost pánve a lopatek.

Základní pozice:
Sedněte si na rovnou židli tak, abyste měli chodidla na zemi a v kolenou 90°. Pokud na zem nedosáhnete, podložte si je. Seďte vzpřímeně, paže položené na stehnech.

Nohy jsou na šířku kyčlí, tj. kyčle, kolena a kotníky v jedné linii, špičky nohou směřují dopředu.

Provedení cviku:
Kočka – podsaďte pánev.

Skloňte hlavu, nechte ji volně viset dolů a ohněte celou páteř dozadu. Ramena od uší dolů. Výdech.

Pes – narovnejte se a prohněte se v bedrech.

Stáhněte ramena dolů (tj. od uší dolů) a lopatky k sobě. Nádech. Hlava je v prodloužení páteře, dívejte se dopředu. Paže jsou po celou dobu cvičení volně položené na stehnech.

Opakujte 10x.

3. cvik: Celkové protažení

Cvičení protahuje zadní stehenní svaly, posiluje ohýbače kyčle, aktivuje vzpřimovače páteře a uvolňuje ramena.

Základní pozice:
Stoupněte si ke stolu (parapetu, židli). Opřete se dlaněmi tak, abyste měli při předklonu paže přibližně ve výši ramen. Také dlaně jsou opřené v šíři ramen. Kyčle, kolena a chodidla jsou v jedné linii, chodidla směřují dopředu.

Provedení cviku:
Překlopte pánev (tj. prohněte se) a zapojte při pohybu kyčle – tj. zatněte svaly na stehnech. Ramena stáhněte směrem dolů, lopatky k sobě a dolů. Uvolněte se v ramenou, spusťte je co nejníže.

Po uvedené době pozvolna spusťte ruce dolů k zemi a v hlubokém předklonu vydržte asi 10 s. Pak dejte ruce v bok, palce směrem k páteři a co nejvíce k sobě. Lokty zatlačte směrem k sobě a s nádechem se vzpřimte. Snažte se při vzpřimování prohnout v zádech, hlava jde jako první.

Opakujte 6x.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat