Nemůžete spát? Vypněte internet a televizi!

U lidí, kteří tráví více hodin před spaním u internetu nebo sledováním televize, je daleko větší pravděpodobnost, že budou trpět nějakou formou poruchy spánku než u lidí, kteří takto dlouho internet a televizi nesledují.

Jak prokázala studie japonských vědců vedených Dr. Nakamorim Suganumou z univerzity v Osace, nadměrné sledování internetu a televize vede k poruchám spánku. Vědci sledovali celkem 5 875 respondentů, kteří popisovali činnosti spojené s užíváním internetu a televize před spaním a jejich dopady na spánek. Celá studie byla zveřejněna v odborném časopise Sleep and Biological Rhythms.

Internet zabíjí spánek

Téměř polovina respondentů japonské studie spojovala svůj nedostatek spánku s používáním elektronických médií před spaním. U těch, kteří navíc sledovali internet a televizi déle, byla i větší pravděpodobnost nedostatečného spánku. Jejich spánek byl jednak kratší, a navíc i méně kvalitní než u lidí, kteří tolik internet a televizi před spánkem nesledovali.

Rady, jak používat internet a televizi před spaním

Stejně jako i u jiných činností platí také pro sledování internetu a televize, že všeho moc škodí. Proto je dobré dodržovat zásady jejich správného používání. Protože se člověku nejlépe usíná s klidnou myslí, neměl by těsně před ulehnutím do postele brouzdat po internetu. Stejně tak i sledování televize z postele jitří mysl a daleko více ztěžuje usnutí. Proto lze doporučit poslední sledování obou médií nejpozději cca 45 minut před ulehnutím.

Stejně tak je důležité netrávit u obrazovky večer mnoho času. Ten úplně nejkvalitnější spánek má člověk totiž už před půlnocí. Ideální čas pro usnutí je pak někdy kolem 22. hodiny. Proto by u lidí, kterým opravdu záleží na kvalitním spánku, mělo být noční sledování televize či brouzdání po internetu tabu.

Někdy je ale těžké pokušení odolat. Stanovte si proto pravidla a dodržujte je. Například pokud nějaký film běží až pozdě v noci, jděte spát a nahrajte si ho na video. A co se týče informací na internetu, ty jistě do rána nikam neutečou.

Zdroj: www.ulekare.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat