Kvalitní spánek oddaluje nástup stařecké demence

Kvalitní noční spánek oddaluje čas nástupu stařecké demence. Tvrdí to neurologové z Kalifornské univerzity, podle nichž to vyplývá ze sledování spánkového zdraví u 1,4 milionu osob v průběhu dvaceti let. Lidem, kteří spí dostatečně dlouho a jejichž spánek je kvalitní bez vyrušování, začne mozek degradovat mnohem později a později se u nich začne rozvíjet Alzheimerova choroba.

„Spánek, který zrovna teď máte, je téměř jako křišťálová koule, která vám říká, kdy a jak rychle se ve vašem mozku rozvine patologická forma Alzheimerovy choroby, pokud se má rozvinout. Pozitivní věcí na tom celém je to, že kvalitu spánku můžeme ovlivnit. Mozek se během spánku sám čistí, takže je možné, že dokážeme změnou spánkového režimu posunout ručičky hodin zpět,“ tvrdí profesor Matthew Walker z University of California.

Z experimentálního výzkumu vyplývá, že pokud u osob, které už mají v mozku beta-amyloidový plak (což je patologický jev, který předchází rozvoji Alzheimerovy choroby), dojde ke změně spánku, tedy spánek se zlepší a prodlouží, nepřibývá plak tak rychle a choroba nastoupí až o čtyři roky později oproti původnímu předpokladu.

„Naší nadějí tedy je, že když včas zasáhneme, můžeme ještě ledasco zvrátit,“ tvrdí spoluautor biolog Joseph Winer.

Zdraví škodlivé mýty o spánku, kterým stále věříte

Chrápání je neškodné

Chrápání může být známkou závažnějších zdravotních problémů, jako je třeba spánková apnoe čili život ohrožující stav. Spánková apnoe často způsobuje, že na moment přestanete dýchat, a to ve chvíli, kdy se tělo snaží obnovit hladiny kyslíku v krvi. Tento proces namáhá kardiovaskulární systém, což může vést k srdečním problémům nebo dokonce k infarktům srdce.

Spánkový dluh lze srovnat

Týdenní spánková deprivace se stává alarmujícím trendem a mnoho lidí se odpočinek snaží dohnat aspoň o víkendu. Je to ale dobře? Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že je to možné, výzkumy ukazují, že spaní přes víkend nekompenzuje týdenní vyčerpání. Navíc chronický spánkový dluh ohrožuje imunitní systém.

Prášky na spaní nejsou nebezpečné

Prášky na spaní patří k těm nejčastěji předepisovaným lékům na celém světě, ale to neznamená, že jsou bezpečné. Jisté vědecké práce naznačují, že se mohou podílet na vzniku rakoviny.

Nepotřebujete spánkový režim

Klíčem k úspěchu je každodenní rutina. Osvědčuje se začít s procesem usínání již hodinu před odchodem do postele. Pomáhá teplá koupel, bylinkový čaj, absence modrého světla (odložení mobilů či tabletů). Čím pevnější režim, tím klidnější usínání a lepší kvalita spánku.

Sledování televize nemůže ublížit

Pokud se snažíte usnout, jednou z konvenčních technik je zapnutí televize. Tato strategie však není tak úspěšná, jak se zdá. Televize vyzařují vlnové délky modrého světla, které snižují produkci hormonu melatoninu a narušují biologické hodiny. Z tohoto důvodu některé průzkumy ukazují souvislost mezi vysokou „spotřebou“ televizních dýchánků a depresí. Stejně jak ovšem vadí i jakékoli blikající světlo a konstantní hluk v pozadí. I na tohle si dejte pozor.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat