Zloději kvalitního spánku

Spousta lidí je skálopevně přesvědčená, že za jejich poruchami spánku stojí měsíc v úplňku. Je to nesmysl nebo z nás úplněk opravdu dělá vlkodlaky?

V noci nemůžete spát a ráno zjistíte, že byl nebo se blíží úplněk. Není to jen výmluva pro špatný spánek? Svalit vinu na kulatý měsíc na obloze je přece tak snadné. Nebo skutečně existuje „úplňkový faktor“?

Na vině je měsíc

Syndrom měsíce v úplňku překvapivě existuje! Dokázal ho už v roce 2013 švýcarský vědec. Sice v relativně malé studii s jen 33 účastníky, ale pořád lepší než nic… Výsledek studie prokázal, že testované osoby spaly při úplňku v průměru o dvacet minut méně a k usnutí potřebovaly 5 minut navíc. Kromě toho hodnotily svůj úplňkový spánek jako celkově horší.

Co nás mění na vlkodlaky?

Při provedené studii tým vědců také zjistil, že testované osoby měly sníženou hladinu melatoninu. Melatonin je hormon, který tělo začne uvolňovat, jakmile se ocitá v temnotě. Podporuje usínání a podílí se na řízení fází spánku a bdění. Pokud nám tedy svítí do oken měsíc, následkem může být, že produkce melatoninu v mozku se zmenšuje – a my se otáčíme tam a zpátky, aniž bychom se zklidnili. Ovšem jiný tým vědců oproti tomu zjistil, že pokud nemáte žádné potíže se spánkem, nebude vás ani zajímat, zda je či není úplněk. Je to tedy jen v naší hlavě?

Zloději našeho spánku

Tak či onak, spánek nám kradou nejspíše jiné věci – stres v práci, záření z televize nebo mobilního telefonu, hluk. Nejlepší způsob, jak usnout bez obtíží a spát bez celou noc, je starý, zaručený recept. Vezměte si do postele dobrou knížku, zatáhněte tlusté závěsy – a celý úplněk jednoduše ignorujte.  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat