Posilovna pro pevnou vůli

Dodržet dietu, dosáhnout nového cíle v zaměstnání nebo se sociálně angažovat. Občas jsou naše předsevzetí tak velká, že není v našich silách je dodržet. Nebo ano? Jak se dá natrénovat síla vůle?

Jak se říká „kde je vůle, tam je i cesta“. Často si něco předsevezmeme, ale za dva tři týdny je našemu snažení konec. To kouzelné slůvko se jmenuje síla vůle. Díky ní můžete dosáhnout svých dlouhodobých snů stejně jako pracovních cílů… Nejedná se ale o charakterovou vlastnost. Je to spíše znalost a schopnost, kterou si může každý osvojit a natrénovat.

Posilovna pro hlavu

Se silou vůle se to má stejně jako se svaly. Přehnaným používáním se unaví, ale je možné ji systematicky zvětšovat. Jak? Vymyslete si něco, co je jednoduše proveditelné, ale co je pro vás přesto těžké – třeba chodit včas nebo po jídle vždy uklidit ze stolu. Nasměrujte celou svoji vůli na to, abyste tento jednoduchý úkol dvakrát až třikrát týdně striktně dodrželi. Výsledkem bude, že s každým dalším rozhodnutím bude vaše vůle silnější a bude pro vás stále lehčí ho dodržet.

Princip jednoho cíle

Nezkoušejte najednou zhubnout, přestat kouřit a sportovat několikrát týdně. V takovém případě by se totiž vaše vůle musela rozdělit na tři cíle. Na každý cíl byste tak měli k dispozici jen 33 % její energie, a tak hrozí nebezpečí, že nedosáhnete nakonec na žádný. Směřujte svoji vůli vždy jen na jeden cíl a po jeho dosažení můžete začít s novým.

Udobřete si vnitřního záškodníka

Na své vnitřní trochu líné já vinu neházejte. Není to váš nepřítel, naopak to s vámi myslí velmi dobře. Chce, abyste jedli a pili jen samé dobré věci, abyste si na gauči hezky poleželi a aby se vám dařilo dobře. Nakrmte ho proto pozitivními myšlenkami o dosaženém výsledku vašeho snažení. Nemyslete při procházce na to, že zítra budete muset zase brzy vstávat, ale na to, jak uvolňující je se jít projít, nadýchat se čerstvého vzduchu a jak dobře se potom budete cítit.

Mějte v záloze plán B

Co uděláte, když kvůli nemoci nebo pracovním povinnostem vypadnete z rytmu? Kdo nemá plán B, většinou všechno vzdá. Kdo ale dokáže předvídat, ví, jak chybějící část vyrovnat. Možných výpadků z plánu se nebojte, jednoduše je přijměte a pokračujte ve svém snažení.

Rozhodně zapomeňte na „teď už je stejně všechno jedno“

I trénovaná vůle je někdy slabá, to jednoduše patří k lidské přirozenosti. Když tedy děláte něco, co vůbec dělat nechcete, výčitky vám nepomohou. Právě naopak! Vaši vůli vám jenom oslabí. Budete se cítit špatně a hledat útěchu – a bohužel právě v tom, čeho se chcete vzdát – sladkosti, alkohol, nakupování, internet… Ve slabé chvilce si stačí dodat sílu tím, že se budete těšit na to, že se vám snažení druhý den podaří lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat