Zkomplikujte život zákeřným virům

V současné době, ale na podzim obecně, je potřeba maximálně podpořit svůj imunitní systém. Jak účinně s viry a bakteriemi bojovat?

Jakkoli se nám to nemusí líbit, je nejlepší ochrana nevycházet z domu. Ovšem ne všichni máme tu možnost se na celý podzim a zimu zavřít za pecí a jednoduše alespoň čas od času vyjít musíme. Jak se bránit a zvýšit si imunitu, poradíme.

Vlhký a vonný vzduch

Zastavte chřipkové viry a nachlazení tím, že budete dbát na to, aby vám doma neklesla vzdušná vlhkost pod 50 procent. Podle jedné studie přežijí totiž viry v suchém prostředí mnohem déle a rozmnožují se mnohem více. Kromě toho vysušuje nedostatečná vlhkost i naše sliznice v nose a krku, takže viry se do těla dostanou mnohem lépe. Jednoduchou pomocí mohou být mokré ručníky na topení nebo zvlhčovače vzduchu. A ještě lépe si viry z bytu vyženete vonnými oleji. Podle jedné francouzské studie klesá množství virů po 30 minutách od začátku vypařování vůně z 210 na pouhé 4. Do vonné lampy smíchejte 2 kapky eukalyptového, 1 kapku mátového a 2 kapky myrtového oleje.

Správné cvičení

Trénovaný organismus se dokáže útokům virů rychle bránit. Nejmenší pravděpodobnost onemocnění mají lidé, kteří sportují dvakrát až třikrát týdně 60 minut. Alternativou může být i každodenní půlhodinová ostrá chůze. Víc pohybu ale není nutné, protože příliš těžký trénink může naopak náš organismus oslabit. Když vás už bolí v krku, trénink rozhodně přerušte. A to stejné platí i pro saunu – dvakrát týdně dokáže vaši imunitu posílit, ale během akutní infekce spíše uškodí.

Zdravá strava

Existují četné živiny, které virům nechutnají, protože posilují naši obranyschopnost. K nim patří vitamin C, který najdete v citrusech, selen v ořeších, vitamin D v tučných rybách, zinek v ovesných vločkách a železo v červeném masu.

Dostatek spánku

Velmi důležitý je v boji s viry a bakteriemi i dostatečný spánek. Během něj si může tělo nejen odpočinout, ale načerpat i nové síly na případný boj. Odborníci doporučují pro dospělého člověka v noci sedm hodin kvalitního spánku, pro děti a mladistvé je to o pár hodin více. Při probíhající infekci je spánek ještě důležitější! Ve spánku může totiž tělo „vypnout“ ostatní procesy a plně se věnovat jenom obraně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat