Kvalitní bílkoviny jsou receptem na dlouhověkost

Za uplynulé století se českým mužům prodloužil život průměrně o 29 let. Ženám o víc než 32 let. Podle předpovědí OSN budou muži v roce 2050 umírat okolo 82 let a ženy okolo 86 let. Zdá se vám to málo? Pak upravte svůj jídelníček a zařaďte do něj víc bílkovin! Jakých?

Vědci stejně jako veřejnost neustále hledají elixír mládí a recept na dlouhověkost. Takový, díky kterému se lze vyhnout rakovině a infarktům. Ale je to vůbec možné? Tajemství se prý ukrývá hlavně ve cvičení a stravě, která podporuje zdravé stárnutí. Věděli jste, že jídelníček bohatý na bílkoviny, které mají ochranné a obranné schopnosti, je důležitý pro budování silných kostí a svalů, ale zároveň přispívá k dlouhověkosti?

Sejdeme se za pár let

Pochopitelně, že bílkoviny nejsou jedinou alfou a omegou života. Strava by měla být složená nejen z nich, ale i tuků a sacharidů. Co se týče samotných bílkovin, ideální jsou ty rostlinné, které podle všeho přidávají roky navíc. A které se považují za ideální? Skupina amerických a íránských vědců se to rozhodla zjistit.

Tihle vědci namísto shromažďování účastníků pro novou studii analyzovali a porovnávali výsledky 32 dokončených studií.  Celý výzkum probíhal po dobu 32 let a zúčastnilo se ho 715 128 mužů a žen starších 18 let. Cílem bylo odhalit, jak příjem bílkovin ovlivňuje úmrtnost.

I malé změny se počítají!

Výzkumníci zjistili, že lidí s vyšším příjmem bílkovin vykazovali, tedy v rámci monitorovaného období, o 6 až 8 procent nižší riziko úmrtnosti, a to z důvodu, že rostlinné bílkoviny jsou plné živin, které pomáhají optimalizovat zdraví cév. Z tohoto důvodu i vy konzumujte maso, vejce, ryby a mléko, ale i ořechy, fazole, tofu, tempeh a další potraviny.

Vědci apelují, že zvýšení denního příjmu bílkovin pouze o 3 procenta organismus přijímá s otevřenou náručí. Obecně se však potřeba bílkovin liší podle individuálních potřeb, nicméně vždy platí, že stačí i drobné změny.

Je libo čočkový salát, nebo jáhlový nákyp?

Začít můžete třeba tím, že se alespoň jeden den v týdnu vzdáte červeného a zpracovaného masa a vyměníte ho třeba za luštěniny (fazole, čočka) nebo obiloviny (oves, jáhly, žito, špalda). Postupem času se lze dostat na doporučovaných 5 až 7 dávek rostlinných bílkovin týdně. Přesně takové množství prý skutečně snižuje riziko infarktu a dalších příčin předčasné smrti. Zároveň nevynechávejte ovoce a zeleninu. Obojí má na stole své nezastupitelné místo!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat