Používání deodorantu zvyšuje riziko rakoviny

Představte si, že možná žijete ve světě, kde vám prostředek, jež chrání před pocením i zápachem, může způsobit Alzheimerovu chorobu, rakovinu prsu nebo nadváhu. Přijde vám to jako hloupý vtip a hodně černý humor? Ne tak docela…

Nějaký přípravek, který omezuje zápach v podpaží či pocení samotné, je neodmyslitelnou součástí péče zhruba každého třetího našince – tedy alespoň tak praví statistiky. I vy se bez tohoto pomocníka odmítáte obejít? Podle všeho to pro vaše zdraví asi nebude ta nejlepší zpráva.

Nepřítel, který nejedná v rukavičkách

Nejprve si uděláme trochu jasno v tom, co vlastně používáte. Deodoranty slouží k omezení tělesného pachu způsobeného bakteriálním rozkladem potu. Jejich podskupinou jsou pak antiperspiranty, které navíc mimo zajištění vůně snižují i samotnou produkci potu. Rozhodně se tedy nedá říct, že jsou oba tyto produkty stejné. Přesto mají něco společného – špatnou pověst.

Nebezpečí, kterému jdeme na ruku

Běžně nabízené deodoranty i antiperspiranty, pod nimiž se v drogeriích regály doslova prohýbají, v drtivé většině případů obsahují hliník. Ten se až podezřele často dává do souvislosti s rozvojem Alzheimerovy choroby nebo hormonální nerovnováhy. Ovšem vyskytují se v nich i konzervační činidla v podobě parabenů, která dle závěrů několika studií značně přispívají k reprodukčním poruchám i dysfunkci štítné žlázy, jež zase vede k nadváze. Jste překvapení? Výčet možných komplikací tím ještě nekončí. Co dalšího vás může potkat?

Rakovina pro pocit čistoty?

Ve vědecké profesi se také šíří informace, že zmíněné kosmetické výrobky zvyšují i pravděpodobnost rakoviny prsu, neboť se jejich obsažené sloučeniny na bázi hliníku vstřebávají do pokožky, přičemž se v těle „chovají“ podobně jako hormon estrogen. Jeho nadbytek podporuje růst rakovinných buněk a tím dává hrozbě této nemoci úplně jiný rozměr. Odborníci navíc varují, že pokud se při holení podpaží byť jen trochu říznete a bezprostředně potom si aplikujete deodorant nebo antiperspirant, šance na vývoj onkologického onemocnění ještě více narůstá. Tak tohle jsme slyšet asi úplně nechtěli, viďte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat