Silně znečištěný vzduch ve městech zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby

Silně znečištěný vzduch z dopravy a průmyslu vážně poškozuje nervovou soustavu. A škodí nejen při vývoji mozku dětí, ale škodí také dospělým, a především stárnoucí populaci. Z výzkumu stárnoucích žen vyplývá, že u těch, které pobývají dlouhodobě v prostředí s vyšší koncentrací škodlivých plynů, prachových částic a dalších nečistot ve vzduchu, výrazně rychleji degraduje nervová tkáň v mozku. Ve srovnání s ženami žijícími na čistém vzduchu na venkově jsou ženy v silně znečištěných městech ohroženy dvakrát více Alzheimerovou chorobou.

Hovoří se zde přitom o ženách jen proto, že výzkum byl proveden u 712 seniorek. Je ale velmi pravděpodobné, že ke stejnému jevu dochází také u mužů, autoři pro to zatím nemají důkazy.

Nejškodlivější jsou přitom nejmenší částice prachu, sazí a molekuly škodlivých plynů, jejichž největšími producenty jsou dieselové motory. Ze studie vyplývá, že ženy, které vdechovaly nejvyšší koncentraci těchto mikročástic – devatenáct mikrogramů na metr krychlový – byly ohroženy Alzheimerovou chorobou dvakrát více než ženy žijící v prostředí s čistým vzduchem.

„Na každé tři mikrogramy částic v metru krychlovém vzduchu roste riziko o čtyřiadvacet procent,“ tvrdí autoři z University of Southern California v Los Angeles.

Vdechování exhalátů působí zhoubně na neurony v mozku. Ženy žijící v prostředí s vysokou koncentrací nečistot ve vzduchu ubývají neurony výrazně rychleji. Tato degradace nervové tkáně předchází rozvoji demence.

Špatné zprávy pro Evropu

Němečtí vědci před rokem vydali zprávu, která zní ještě pesimističtěji. Podle nich toxický vzduch evropských měst zabije každoročně více osob než cigarety. Kvalita ovzduší mnoha metropolí Evropy je kvůli dopravě a průmyslu stále velmi nízká a pro zdraví představuje obrovské riziko. Podle německých odborníků každý rok zemře v Evropě na následky vdechování toxinů z dopravy a průmyslu 790 tisíc osob.

„Abychom získali nějakou perspektivu k tomuto číslu, znamená to, že znečištění ovzduší zabije každý rok více osob než tabák… Kouření se člověk může vyhnout, nečistému ovzduší nikoli,“ tvrdí profesor Thomas Munzel z Univerzity v Mainzu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat