Koupě běžeckých bot není žádná věda

Lákají vás barefoot boty? Na běh možná nejsou to pravé, protože zatěžují svaly, které ještě nemáte úplně vytrénované. A může si žena pořídit pánský model?

O běhu se často říká, že je sportem chudých, protože k němu nepotřebujete žádnou extra výbavu. Prakticky jedinou nutnou „výstrojí“ jsou boty, bez kterých se tato populární aktivita skutečně neobejde. Jak ale zvolit ty správné a nepodlehnout jen chvilkovým trendům? Protože nabídka běžeckých bot je hodně široká, stává se jejich nákup opravdovou výzvou. Vidíte to stejně? Možná vám pomůže objektivní názor odborníka!

Barefoot boty. Jsou opravdu vhodné?

Anglické slovo „barefoot“ znamená v překladu „bosý“ nebo „naboso“. Jedná se tedy o boty věrně napodobující právě bosou chůzi. Prsty v nich mají svobodný pohyb, a navíc jsou flexibilní a prodyšné. A proto se k nim oči sportovců tak často upírají. Ale pozor, pomalá procházka není klus náročným terénem.

„Barefoot boty jsou lehké a minimalistické. Na druhou stranu vás ale nutí zatěžovat přední část chodidel, což klade vysoké nároky na svaly a ovlivňuje kotníky i kolena. Mnoho rekreačních běžců postrádá potřebné stabilizační svaly, aby v nich mohlo pohodlně trénovat,“ myslí si americký fitness instruktor a aktivní triatlonista Sascha Wingenfeld.

I pohlaví je důležitým kritériem výběru

Dnešní trh poskytuje spoustu sportovních potřeb speciálně určených pro ženy i muže. Musíte se držet jen sortimentu pro své pohlaví?

„Rozdělení má svůj důvod. Dámská noha je na rozdíl od té pánské menší, užší a pružnější. Kromě toho se samozřejmě liší i celková hmotnost těla. Proto mají podpatky ženských bot lehčí mezipodešev, ale jsou tu i další specifické rozdíly týkající se konstrukce a odpružení,“ vysvětluje výše jmenovaný trenér.

Počasí? I to nakupuje s vámi

„Nejlepší běžecká obuv musí vyhovovat individuálním potřebám běžce. Je třeba myslet na roční období, počasí, rychlost, frekvenci tréninků i povrch, po jakém nejčastěji běháte. Zohledněním těchto faktorů můžete předejít úrazům, namoženým svalům i problémům se stabilitou,“ upozorňuje Sascha Wingenfeld.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat