Nezanedbávejte preventivní prohlídky u zubaře

Spousta z nás loni kvůli opatřením souvisejícím s epidemií onemocnění COVID-19 zanedbávala pravidelnou preventivní péči – ta zubní nebyla výjimkou. S jakými problémy se kvůli tomu mohou potýkat dospělí i dětští pacienti?

Na preventivní prohlídku minimálně jednou, na zubní hygienu dvakrát ročně

Standardně je doporučováno, aby každý z nás absolvoval dvě preventivní zubní prohlídky ročně. Podle doktora Laciny není půlroční interval nezbytně nutný, ale pouze v případě, že o svůj chrup pravidelně pečujete. Pokud však máte například vysokou kazivost zubů, nebo víte, že v péči o ně máte nějaké mezery, rozhodně vám jedna roční návštěva stomatologa nestačí. Stejně tak je nezbytná prevence dvakrát do roka u dětí. „Samozřejmostí by dnes měla být zubní hygiena, a to dvakrát ročně,“ dodává stomatolog MUDr. Lacina. Vzhledem k tomu, že při vyšetření v zubní ordinaci nevzniká žádný aerosol, nemusíte mít ani žádné obavy z nákazy.

Správná péče o dětský chrup se vyplatí

Ještě důležitější než u dospělých je zubní péče u dětí. Stejně jako u spousty dalších stomatologických témat, i zde koluje mnoho mýtů. Jedním z nich je i předpoklad, že si je dítě schopné vyčistit zuby samo. To doktor Lacina zásadně vyvrací: „Děti nejsou schopny si kvalitně vyčistit zuby poměrně dlouho, třeba i do 11 let. Proto by měl rodič dítěti zuby vždy přečistit, a to od chvíle, kdy začínají zuby růst  tedy zhruba od půlročních miminek.“

Proč je důležité péči o dětský chrup věnovat zvýšenou pozornost? Dětem dnes často dopřáváme pochutiny plné cukrů, které jsou k zubům mimořádně nešetrné. Dětský zub má navíc jinou stavbu než zub dospělého člověka. „Zub dítěte se vyznačuje poměrně velkým nervem. Ve chvíli, kdy se kaz dostane ze zubu do nervu, stává se ošetření velmi bolestivé, náročné, drahé a mnohdy téměř nemožné,“ říká Radoslav Lacina. Cílem prevence tedy primárně je, aby kaz vůbec nevznikl. A pokud už k tomu dojde, aby jeho progrese byla co nejpomalejší. Zatímco u dospělého se kaz dostane do nervu třeba za rok, dva, někdy až za čtyři, u dítěte se jedná o pouhé měsíce. „Když přijde do ordinace dítě se zubním kazem a vy ho z kapacitních důvodů můžete vzít až za půl roku, už se nejedná o ošetření kazu, ale zubního nervu. Za půl roku bude ošetření zkrátka mnohem složitější,“ doplňuje dr. Lacina.

Základem je důkladná hygiena

Péče o dětské zuby by měla začít ve chvíli, kdy rodiče nahmatají první zoubek. „Kartáček, který dítě jen kouše, nemá žádný čisticí efekt – role dospělých je zde tedy nezastupitelná. Důležité je, aby se čištění zubů stalo pravidelným rituálem, především večer před spaním. Má to tedy efekt čisticí i výchovný,“ doplňuje MUDr. Lacina.

Jakmile dětem dorostou zuby tak, že se dostávají do kontaktu (především zadní), je třeba hned začít čistit i mezizubní prostory speciálním kartáčkem nebo nití. Právě v těchto místech se totiž chrup u dětí i dospělých kazí nejvíce, protože zde nedochází k přirozenému očišťování. Podnítit větší zájem dětí o čištění pomohou i drobné triky, např. příjemná chuť zubní pasty.

Krásné zuby jsou jen ty zdravé

Také v případě dětí se doporučuje docházet 2x ročně na zubní hygienu. Ta trvá pochopitelně kratší dobu než u dospělých (max. 30 minut) a nedochází k některým procedurám, jako je např. pískování či bělení. Dentální hygienista/stka zkontroluje, zda si zuby čistí dobře, případně je upozorní na chyby. Zároveň jim potvrdí důležitost celého procesu čištění.

A jak je to s dětmi v pubertě? Tato věková kategorie je specifická svým přístupem k pravidlům a nařízením a dnes navíc  mnohem více než jejich předchůdci nosí rovnátka. „Naším úkolem je vysvětlit jim, že je samozřejmě skvělé mít krásné rovné zuby, ale nejdůležitější je mít je zdravé,“ uzavírá MUDr. Lacina.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat